7 dolog, amire érdemes figyelni lift megrendelése előtt

7 dolog, amire érdemes figyelni lift megrendelése előtt

7 dolog, amire érdemes figyelni lift megrendelése előtt

Egy lift mindig hosszú távú befektetés, kulcsfontosságú eleme az épületnek vagy telephelynek. Érdemes azonban néhány dologra még a beruházás előtt figyelni, amelyekkel minimálisra csökkenthetők a felvonóval kapcsolatos költségek az ingatlan életciklusa során.

  1. Gondolja át, milyen felvonókra van szüksége! Minden beruházás során vannak ár-teljesítmény kompromisszumok, amelyeket a megfelelő gyártó partner az igények felmérése során mindig pontosan ismertet, hogy minden szükséges információ birtokában hozhassa meg döntését.
  2. Telepítsen elegendő liftet és felvonót! Ügyeljen arra, hogy a felhasználás jellegének megfelelő számú és fajtájú felvonót és liftet tervezzen az ingatlanba. Egy jól átgondolt és megfelelően kivitelezett rendszer hatékony és gazdaságos üzemeltetést biztosít.
  3. Vizsgálja meg a lift várható életciklusát! Néhány felvonóberendezés-gyártó egyértelműen rögzíti a felvonó dokumentációjában, hogy a tulajdonosoknak számítaniuk kell arra, hogy jelentős összegeket költenek felvonóik korszerűsítésére már a telepítésüket követő 10-15 éven belül. Kis utánajárással megismerheti a különböző felvonó- vagy felvonóalkatrész-gyártók terméktámogatásra vonatkozó információit, amelyből látszik, mire számíthat a jövőben. Mivel egy korszerűsítés költsége az új lift telepítési költségeinek 50-80%-a között mozog, a hosszabb élettartamú lift választása kifizetődőbb.
  4. Kerülje az egyedi vezérlőrendszereket! Amennyiben a telepített lift saját fejlesztésű, vagy sok egyedi alkotóelemmel rendelkezik, jelentősen szűkül az azt karbantartani képes vállalkozások száma. A saját fejlesztésű liftkomponensek esetén nagyon nehéz versenyképes karbantartási árajánlatokat szerezni, ez pedig jelentősen növelheti a fenntartás költségeit.
  5. Szerezzen be előre hosszú távú, megerősített karbantartási árat! Ez a kritérium erősen kapcsolódik az előző ponthoz. Ne hagyja, hogy a kedvező beszerzési ár elvakítsa, mivel ahhoz gyakran magas karbantartási költségek társulnak. A beruházást mindig liftbeszerzés és karbantartási munkák csomagjaként kezelje. Ezzel a módszerrel megalapozottabb döntést tud hozni, mivel reálisabb képet kap a felvonó életciklusára eső várható költségekről.
  6. Vizsgálja meg a felvonót telepítő vállalkozó által nyújtott egyéb szolgáltatásokat! Egyes vállalkozók nem nyújtanak 24 órás segélyszolgálatot, vagy nem tartanak elég cserealkatrészt raktáron. Ezek a kiegészítő szolgáltatások igen hasznosak egy-egy meghibásodás esetén, akár személyfelvonóról, akár teherliftről van szó.
  7. Tájékozódjon a cégek hírnevéről a szerződéseikben vállaltak betartásával kapcsolatban! A megbízható cégek határidőre teljesítik a tervezési, telepítési és karbantartási szerződéseikben foglalt kötelezettségeiket, míg egyes cégek hajlamosak kissé lazábban kezelni a határidőket. Egy felvonó vagy egyéb emelő telepítése hosszadalmas és bonyolult folyamat tud lenni, a megfelelően képzett és tapasztalt munkatársakat foglalkoztató cégek azonban kezelni tudják a felmerülő nehézségeket és a vállalt határidőn belül képesek a projekt megvalósítására.

Amennyiben a fentieket átgondolja és megfogadja, a megrendelt és telepített liftje vagy hidraulikus teherfelvonója annak várható életciklusa végéig gazdaságosan üzemeltethető lesz.