Daruk és egyéb emelőszerkezetek tervezése

Daruk és egyéb emelőszerkezetek tervezése

Daruk és egyéb emelőszerkezetek tervezése

Statikailag stabil elhelyezés, a megrendelői igényekhez igazított teherbírás, megfelelő áramellátás és elektronikus vezérlés: a daruk (és egyéb emelők) tervezése során számos kritériumnak kell megfelelni, ráadásul ezek folyamatosan hatással vannak egymásra, tehát a részletek mellett az átfogó „nagy képre” is folyamatosan figyelemmel kell lenni a tervezési folyamat során. Legfrissebb cikkünkben erről a kiemelten fontos területről lesz szó kicsit bővebben.

Vezérlő elveink a tervezés során

A tervezés során munkatársaink három fő irányelvet tartanak szem előtt: biztonság, feladatra optimalizáltság, gazdaságosság.

Azt gondoljuk, a biztonság alapelve az emeléstechnika területén nem szorul különösebb magyarázatra.

Számos statikai és egyéb számítás és mérés szükséges ahhoz, hogy az általunk tervezett és legyártott hidraulikus emelőszerkezetek mind statikai és munkavédelmi, mind üzemeltetési szempontból biztonságosak legyenek.

Akár sorozatgyártott emelő, akár egyedi konstrukciójú daru vagy lift a megrendelés tárgya, munkatársaink mindig azt a megoldást keresik, amellyel a feladat a legoptimálisabb üzemeltetési költségek mellett a legbiztosabban elvégezhető. Számunkra ezt jelenti a feladatra optimalizáltság.

Minél gazdaságosabb a gyártás, annál alacsonyabb a bekerülési költség. Minél gazdaságosabb az üzemeltetés, annál hamarabb térül meg a befektetés. A gazdaságosság szem előtt tartása a tervezés során mind a megrendelői, mind a vállalkozói oldalon elengedhetetlen.

A darutervezés folyamata

Tekintsük át a tervezés szempontjait a daruk fő részegységein keresztül!

Darufőtartó: 

A főtartók hengerelt acélprofilokból vagy lemezből hegesztett szekrényes kivitelben készülnek.

Kialakításuk a tervezési folyamat során az eszközzel ellátandó feladathoz és az egyéb megrendelői igényekhez igazodva dől el. Mérnökeink számára fejlett tervezőszoftverek állnak rendelkezésre, amelyek a tervezési folyamat során elvégzik az elengedhetetlen terhelhetőségi, szakítószilárdsági és anyagszükségletre vonatkozó számításokat.

Ezek eredményei az alapanyagárakkal és a gyártási költségekkel kombinálva adják meg a daru bekerülési költségeinek alapjait.

Darupálya: 

A lehetséges darukonstrukció meghatározása során a darupálya kialakítása, méretezése és teherbírása meghatározó és megkerülhetetlen tényezők, noha maga a darupálya szigorúan véve nem része a darunak.

Keréktám: 

A keréktámok közvetítik a daru és a darupálya közötti erőhatásokat az emelőszerkezet mozgatása és biztonságos megállítása közben.

A feladatra optimalizált konstrukció és a jó anyagválasztás hosszú élettartamú, alacsony karbantartási igényű, gazdaságosan üzemeltethető szerkezetet eredményez.

Futómacska: 

A futómacska konstrukciójának kiforrottsága az egész daru megbízhatóságának és élettartamának alapja. Az elvárt élettartam a megfelelő méretezéssel biztosítható.

Elektromos rendszer: 

A daru elektromos rendszere a legszükségesebb elemeken (áramellátás, vezérlés, biztonsági berendezések) túl számtalan opciós lehetőséggel bővíthető.

Mivel minden egyes extra berendezés növelheti az üzemeltetési költségeket és a meghibásodás kockázatát, fontos a megrendelői igények pontos felmérése és kordában tartása.

Dokumentáció: 

Minden emelőgép jogszabályban előírt tartozéka a dokumentáció, amelynek a daru üzemeltetése során mindvégig hiánytalanul rendelkezésre kell állnia.

A tervezés olyan összetett folyamat, amelyben a megrendelői és a vállalkozói oldal közötti folyamatos kommunikáció, az igények és a lehetőségek egyeztetése és összehangolása elengedhetetlen a biztonságosan és gazdaságosan üzemeltethető daru létrehozásához.