A darugyártás folyamata - A szükséglet azonosításától a telepítésig

A darugyártás folyamata - A szükséglet azonosításától a telepítésig

A darugyártás folyamata - A szükséglet azonosításától a telepítésig

„Forduljon hozzánk bizalommal!”, kérjük leendő ügyfeleinktől. Ez pedig nem csak egy üres szlogen, ami jól mutat az anyagainkban, hanem mindennapi működésünk alapja. Mai cikkünkben azt mutatjuk be, hogyan zajlik egy daru Eco-Cranes Kft. általi legyártása, mik a folyamat lépései az anyagmozgatási feladat felmerülésétől a sikeres telepítésig.

1. lépés: A feladat pontos meghatározása

Gyakran előforduló eset működésünk során, hogy ügyfelünk csupán a daruzási, anyagmozgatási problémáját tudja előadni, a daru vagy darurendszer kivitelezésére nincsen javaslata.

Ennyi azonban nekünk elég is, szakértő mérnök munkatársaink az ügyféllel egyeztetve olyan megoldási csomagot dolgoznak ki, amely javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, miként lenne célszerű kialakítani a munkaállomást, hogy az ne csak maximálisan eleget tegyen a munkabiztonsági követelményeknek, de a munkafolyamatok figyelembevételével a tehermozgatást is a lehető leggyorsabban és lehető legkevesebb energiabevitellel lehessen megoldani.

A lehető legátfogóbb ismeretek megszerzése érdekében megkérjük az ügyfelet, magyarázza el nekünk a munkafolyamatokat. Az alábbi alapvető kérdésekre keressük a választ:

Mi a mozgatni, emelni kívánt termék? Mennyi a tömege, milyen a formája? Honnan-hová kell mozgatni? Milyen gyakorisággal szükséges a daruval emelni? Hány műszakban dolgoznának a daruval?

Beltéri daru esetében fontos tudnunk, hogy milyen a felhasználási környezet: Mekkora a páratartalom, mennyi az átlagos hőmérséklet a csarnokban? Hány daru lenne egy pályán? 

Amennyiben több daru van a pályán, kell-e őket egyszerre, tandemben vezérelni? Mivel szeretné megfogni a terhet? Szükség van-e speciális megfogóra vagy forgatóra?

Milyen sebességgel kell mozgatni a terhet haladás, emelés közben? Szükséges-e nagyon finom mozgatáshoz speciális frekvenciaszabályozó (például öntőszerszámok összeszereléséhez)?

2. lépés: Helyszíni bejárás

Az ügyfélinterjút követően helyszíni bejárásra kerül sor, amely során felmérjük a szükséges fesztávot (azaz a darupálya két vége közötti távolságot), a pályahosszot, a pálya- és csarnokmagasságot, illetve a meglévő aljzatbeton vagy betonalap vastagságát és minőségét, valamint a munkakörnyezetre vonatkozó kérdéseket is: csarnokba való bejárás , megközelítési lehetőségek.

Szintén ilyenkor kell tisztázni a daru mozgatásához szükséges elektromos áram kérdéseit is: áramerősség, betápfeszültség.

3. lépés: Tervezés

A megszerzett információk birtokában indul meg a tervezés, amelyet mérnökeink speciális darutervező szoftver alkalmazásával oldanak meg. Amennyiben az elkészült tervek (és természetesen az ezekhez tartozó költségvetés) elnyerte megrendelőnk tetszését, jöhet a folyamat következő állomása, ami nem más, mint a…

4. lépés: Gyártás, telepítés

A tervek alapján egyedi vagy partnerünk, az SWF Krantechnik GmbH. által gyártott alkatrészek felhasználásával legyártjuk és a helyszínen telepítjük a megrendelt darut vagy darukat.

Ezt követően, de még az átadást megelőzően egy független munkavédelmi szakértői engedéllyel rendelkező szakértővel felméretjük az emlőberendezést és kérünk egy üzembe helyezést megelőző munkavédelmi vizsgálatot. 

Ezzel a dokumentummal, valamint teherpróba és érintésvédelmi jegyzőkönyvvel adjuk át az emlőberendezést a megrendelőnek.

5. lépés: Karbantartás és szerviz

A sikeres átadás-átvételt követően azonban a legtöbb ügyfelünkkel kapcsolatban maradunk és biztosítjuk az általunk telepített emelőberendezések és daruk időszakos szervizelését, valamint garanciális és garanciaidőn túli javítását.