Emelőkisokos

Emelőkisokos

Emelőkisokos

Ollós emelő, krokodilemelő, raklapemelő, karos emelő, gépjárműemelő. Mechanikus és hidraulikus, egész kicsitől a kiemelkedően nagy teherbírásig. Az emelők rengeteg fajtája ismert, ezért cikkünkben megpróbálunk segíteni eligazodni a széles választék között.

Mechanikus ollós emelők

A leginkább ismert. széles körben elterjedt emelőfajta.

Leginkább gépjárművek csomagtartója alatt, a pótkerék vagy defektjavító készlet mellett találkozhatunk vele.

Alkalmazása igen egyszerű és magától értetődő. Kerékcsere során az autó megfelelő emelési pontja alá helyezve, a kihajtható kart tekerve az emelő szétnyílik és megemeli a karosszériát. 

Használata előtt minden esetben meg kell győződni arról, hogy megfelelő teherbírású-e az autóhoz, illetve használat során fokozottan kell ügyelni a biztonsági szabályok betartására: sík területen kell emelni, illetve meg kell bizonyosodni arról, hogy az autó kéziféke be van húzva és kerekei megfelelően ki vannak támasztva, nehogy elbillenjen vagy elguruljon.

Krokodil emelők

Jól felszerelt garázsok, szervizek, gumis- és autószerelő műhelyek alapvető tartozéka.

Nevét onnan kapta, hogy használat közben oldalról nézve leginkább egy száját kitátó krokodilra hasonlít.

A mechanikus emelőknél már fejlettebb, hidraulikus változat a leginkább elterjedt. A hidraulikus emelő a kézi erő megtöbbszörözésére alkalmas és igen egyszerű elven működik. 

Általában egy kisebb, valamint egy nagyobb keresztmetszetű henger (munkahenger) alkotja őket, amelyeket egy cső köt össze. A rendszer minden esetben folyadékkal van feltöltve, ami az egyszerűbb emelők esetében lehet víz, a komolyabb emelők esetében pedig olaj, vagy valamilyen speciális folyadék. 

Az emelő karjának kézi pumpálásával a kisebb munkahengerben lévő dugattyú a folyadékot a nagyobb hengerbe pumpálja, így megnövelve benne a nyomást és elérve a tágulást.

A nagyobb teljesítményű emelők esetében a kézi pumpálás kompresszor vagy szivattyú csatlakoztatásával kiváltható.

Raklapemelők („béka”)

A hidraulikus emelők speciális fajtája, kifejezetten raklapok mozgatására.

A két hosszú, kerekeken guruló kar becsúsztatható a raklapok alá, majd a hidraulika segítségével a teher megemelhető és könnyedén kézi erővel is mozgatható. 

Áruházak, raktárak megszokott, mindenki által ismert munkaeszköze.

Csápos emelők, autóemelők

A gépkocsi emelők kifejezetten műhelyek számára készített, a teljes járművet felemelő fajtája.

Általában elektromosan, kompresszorral működtetett emelők, amelyek az autót a négy kereke alatt rögzített tartóbakok emelik meg. 

Speciális fajtái a csápos motor- vagy váltókiemelők, amelyekben kézi vagy elektromos láncos emelőművek dolgoznak a teher függőleges mozgatása során.

Platformos emelők, hidraulikus ollós emelők

A hidraulikus ollós emelők kiválóan alkalmasak nagyobb terhek biztonságos emelésére.

A hidraulikus emelők ezen fajtája az emelőasztalt mozgatja hidraulikahengerek segítségével. 

Mivel az asztal mérete, a beépített ollók és hidraulikák száma, a süllyeszthetőség, illetve az esetleges forgató miatt az Eco-Cranes Kft. által tervezett és kivitelezett hidraulikus emelők szinte minden emelési igény kielégítésére megoldást nyújtanak.

emelő, Emelőkisokos

Reméljük, sikerült hasznos ismeretekkel szolgálnunk az emelőkkel kapcsolatban. Ha azonban további kérdéseik merülnének fel, netán árajánlatot kérnének telepítésre, üzemeltetésre vagy javításra, munkatársaink állnak az Önök rendelkezésére.