A raktárak leggyakoribb munkavédelmi kockázatai

A raktárak leggyakoribb munkavédelmi kockázatai

A raktárak leggyakoribb munkavédelmi kockázatai

Legyenek akármilyen jól megtervezve és kialakítva, a raktárakban végzett munka számos biztonsági kockázattal jár, ezért a biztonságuk érdekében elengedhetetlen, hogy a raktárakban dolgozók tisztában legyenek a tevékenységükkel járó számos lehetséges veszéllyel. Lássuk, melyek a leglényegesebbek!

A megfelelő munkavédelmi felszerelés viselésének elmulasztása

Csakúgy, mint az emelés, daruzás során, a raktárakban is különböző típusú egyéni védőeszközökre (például védőszemüvegre, munkavédelmi kesztyűre vagy cipőre, egyes raktárakban fülvédőre vagy porvédő maszkra) van szükség az egyes feladatok, munkafázisok végrehajtása során. Sajnos az egyik leggyakoribb munkavédelmi szabálysértés a védőfelszerelések hiánya vagy nem megfelelő viselése, amely növeli a balesetek és sérülések bekövetkezésének kockázatát.

Leeső tárgyak

Különösen az állványos rendszerekkel működő raktárak esetében előforduló veszély. A függőleges tér hatékonyabb kihasználásával ugyanis megnő a leeső tárgyakkal kapcsolatos sérülések bekövetkezésének kockázata is. Az ilyen jellegű balesetek megfelelő kötegeléssel, árurögzítéssel és az alapvető biztonsági szabályok betartásával jelentősen csökkenthetőek.

Esések és elcsúszások

A megcsúszások és az esések nagy számú munkahelyi baleset bekövetkezéséért felelősek. Veszélyük megfelelő munkavédelmi cipő viselésével, a padlózat rendezetten és tisztán tartásával, csúszásgátló anyagok alkalmazásával csökkenthető. Szintén csökkenti a kockázatot – különösen ollós emelők és egyéb emeléstechnikai gépek használata során – az esésgátló munkavédelmi eszközök (hevederek, korlátok) használata és felszerelése.

Elektromos veszélyek

A raktárakban bekövetkezett legveszélyesebb balesetek némelyike áramütéssel jár. Az áramütés veszélye fennáll akkor, amikor a raktári alkalmazottak az elektromos berendezéseken dolgoznak, de akkor is, ha a vezetékek földelése nem megfelelő.

Rendszeres felülvizsgálattal, az esetleges hibák haladéktalan és szakszerű javításával az áramütés kockázata jelentősen mérsékelhető.

Tüzek

A tűz a legveszélyesebb raktárbaleset, ugyanis egyszerre számos raktári dolgozó is kárvallottja lehet. Szerencsére nem csak a legveszélyesebb, de a legkönnyebben elkerülhető is, mivel több óvintézkedés is tehető annak érdekében, hogy a tűzveszély csökkenjen a raktárakban.

Számos előírás vonatkozik arra, hogy a tüzek megelőzése érdekében milyen szabályzatokat kell létrehozni, illetve arra is, hogy a dolgozókat rendszeresen munka- és tűzvédelmi képzésben kell részesíteni. A szabályok betartását rendszeres ellenőrzések biztosítják.

A biztonsági oktatás hiánya

Egyes munkavállalók nem kapják meg a szükséges oktatást a munka megkezdése előtt. Ezen képzettség hiánya megnehezíti a biztonságos munkavégzést, a képzetlen munkavállalók ugyanis tudtukon kívül veszélybe sodorhatják mind magukat, mind munkatársaikat.

Nem kielégítő ergonómia

A raktárakban több olyan munkafolyamat is van, amely ismétlődő mozdulatokat (tolást, húzást, emelést) követel meg. A sérülések elkerülése érdekében a raktárakat, az azokban végzett folyamatokat az ergonómia szempontjából is javasolt optimalizálni.