Új trendek az emelők fejlesztésében

Új trendek az emelők fejlesztésében

Új trendek az emelők fejlesztésében

Az első kezdetleges emelő megjelenése és alkalmazása óta a fejlődés folyamatos az emeléstechnikában, mind az alkalmazott technológia, mind az anyaghasználat terén. Mindezek mellett azonban az utóbbi években olyan innovatív megoldások is születtek, amelyek széles körű elterjedésük esetén az egész iparág jövőjére jelentős hatással lehetnek.

Íme négy olyan változás, amelyek hatására az emelők piaca és a termékfejlesztés a közeli jövőben jelentős átalakuláson mehet keresztül.

1. Fokozott biztonság

A daruknál már elterjedt elektronikus biztonsági megoldások egyre nagyobb teret nyernek majd a mobil-emelt munkaállomások, azaz az ollós és gémes emelők körében is. Rövid időn belül várhatóan kötelezővé válnak majd az olyan biztonsági funkciók, mint a dőlésértékelő, a magassági korlát vagy a platformba épített terhelésérzékelők.

A modern emelők ráadásul az ezen szenzorok által mért értékekről folyamatos visszajelzéseket szolgáltatnak a kezelők számára, ezzel biztonságosabbá és hatékonyabbá téve a teheremelést.

2. A biztonsági technológiák keresztezése

Szintén a munkavégzés biztonságát növelik majd az olyan, más iparágakból – főként az autógyártásból – átvett és hamarosan várhatóan szabványossá váló technológiák, mint a továbbfejlesztett, igény szerint paraméterezhető kamerás és/vagy szenzoros távolságérzékelő rendszerek vagy a biztonsági kötél/heveder rögzítését ellenőrző és arra figyelmeztető rendszerek.

3. Kiszámíthatóbb működtetés

A fejlett elektronikus rendszerek nem csak a munkavégzés biztonságát, de az üzembiztonságot is jelentősen növelik.

A beépített belső szenzorok révén folyamatos információáramlás biztosítható a gép és az üzemeltető között, így minden pillanatban nyomon követhető a berendezések üzemkész állapota vagy az esetleges meghibásodások, üzemzavarok bekövetkezésének veszélye egyaránt.

További távlatokat nyithat meg a hibajavítás, karbantartás során a gépekhez történő távoli hozzáférés, amivel a diagnosztika, a hiba feltárása majd az azt követő javítás gyorsabbá, egyszerűbbé válhat.

A pontos, naprakész információkkal jelentősen csökkenthető a leállások veszélye, ütemezhetőek a karbantartások, tervezhető az emelők, emelőflották életciklusa.

4. A felhasználói visszajelzések jelentőségének növelése

A termékfejlesztés során várhatóan jelentősen eltolódik a hangsúly a tulajdonosok és az emelőflották üzemeltetőinek visszajelzéseiről a tényleges gépkezelők, a végfelhasználók tapasztalatainak és javaslatainak megismerése irányába.

A műszaki jellemzők helyett dominanciája helyett a felhasználói élmény lehet a fejlesztések meghatározó iránya.

A fenti elveken alapuló fejlesztéseknek köszönhetően jelentős növekedés várható az emelőgépek termelékenységének maximalizálása és a munkavégzés biztonságának területén, amelyek tapasztalatai további innovációk alapját is lefektetik majd.