Állványos raktározási rendszerek - Raktározási alapismeretek V.

Állványos raktározási rendszerek - Raktározási alapismeretek V.

Állványos raktározási rendszerek - Raktározási alapismeretek V.

Sorozatunk korábbi cikkeiben már bemutattuk az állvány nélküli statikus és dinamikus rendszereket, amelyek közül az előbbit alkalmazzák a leggyakrabban olcsósága és egyszerűsége miatt. Mi a helyzet azonban abban az esetben, ha a minden egyes beraktározott árucikkhez hozzá akarunk férni tetszőleges időben, anyagmozgatás nélkül, vagy a raktározni kívánt áru formája vagy épp szilárdsága miatt nem halmozható fel? Akkor kerülnek képbe az állványos raktározási rendszerek.

A soros állványos rendszer

A legtöbben így képzelnek el egy raktárt: az acélból készült állványok sorokban terjeszkednek a raktárépület teteje felé, közöttük pedig folyosók, amelyeken targoncák vagy különféle emelők segítik az áruk fel- és lerakását, illetve mozgatását. Nem véletlenül van ez így, ugyanis a soros állványos az egyik legszélesebb körben alkalmazott tárolási, raktározási technológia.

Az árufajtákhoz igazodva többféle kialakítású állványok alkalmazhatóak:

  • polcos
  • rekeszes
  • tálcás
  • fiókos
  • karos
  • konzolos

A polcos rendszerek jelentik talán a legelterjedtebb, legszélesebb körben alkalmazott megoldást. Gyorsan és könnyen összeszerelhető elemekből áll, amelyek teherbírása skálázható, azaz a megrendelői igényekhez igazítható. A polcokon az áruk igen széles köre tárolható a raklapos termékektől a kisméretű, kézzel is kezelhető csomagolt árukig.

A rekeszes állványok tökéletesen alkalmasak a nagyobb kiterjedésű, egymásra nem halmozható árukészlet tárolására.

A tálcás vagy fiókos rendszerek kisméretű, csomagolt vagy ömlesztett áruk raktározása esetén használatosak. Gyakran kombinálják őket automatizált, páternoszter vagy karusszel elven működő automata tároló és árukiadó berendezésekkel.

A karos és konzolos állványok az olyan hosszú, speciális áruk tárolása során számítanak elterjedt megoldásnak, mint a gerendák, csövek, hengerelt vagy sajtolt termékek.

A soros állványos tárolás előnyei és hátrányai

A rendszer előnyei

  • Könnyű hozzáférés

Az árukészlet minden eleme bármikor közvetlenül hozzáférhető, ezáltal pedig nem csak a FIFO-elv tartható be, de mind manuálisan, mind automatizált raktárrendszerek alkalmazásával megvalósítható a gyors és hatékony komissiózás és árukiadás.

  • Rugalmasság

Az állványok viszonylag egyszerűen a raktárépülethez és a raktározási- vagy munkafolyamatokhoz igazíthatóak. Az állványok a rakodás vagy a közlekedés megkönnyítése érdekében kiegészíthetőek pódiumokkal vagy galériákkal.

  • Automatizálhatóság

Az állványos rendszerek könnyen dinamikussá tehetők, az ilyen raktárakban az áruk mozgatása, valamint a raktározási folyamatok könnyen automatizálhatók.

 

A rendszer hátrányai

A módszer egyik hátránya, hogy az állványrendszer, az áruk mozgatásához szükséges emeléstechnikai eszközök és az esetleges automatizált raktározási rendszerek beruházási költsége viszonylag magas, ez azonban előrelátó tervezéssel, az igények pontos felmérésével csökkenthető.

Szintén csökkentheti az üzemeltetés költségeit a berendezések rendszeres karbantartása, amely megnöveli azok életciklusát.

Az állványos rendszerek másik hátránya, hogy abban az esetben, ha az állványrendszer alacsony, magasak lesznek a tárolás fajlagos költségei. Ilyen rendszerek telepítése esetén érdemes lehet tehát a lehető legmagasabb állványokat kiépíteni és a térfogatmaximalizálásra törekedni.