Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

Az emeléstechnika nélkülözhetetlen eszközei a teher megfogása és emelése, vagy a daruzás során alkalmazott hevederek, különféle kötelek és láncok, ezért érdemes kicsit alaposabban is megismerkedni ezekkel a kötözőeszközökkel.

Kötelek
A kötelek fonalak, illetve fémhuzalok összesodrásával, esetleg fonatolásával készülő erős, vastag termékek. A köteleket nagy húzóerő felvételére készítik és alapvetően mozgatásra vagy nagy erők folyamatos statikus kifejtésére használják. A felhasználás módjától függően a hajlékonyság vagy a nagy húzószilárdság a legfontosabb jellemző.
A kötélgyártásban ma már főként olyan modern mesterséges szálasanyagokat használnak, mint a polipropilén, a nejlon, a poliészter, a polietilén és az aramidok.
A szintetikus anyagok használatának elterjedését az okozza, hogy alkalmazásukkal kiemelkedő időjárástűrő képesség érhető el. A modern kötelek és hevederek legtöbbje emiatt nedves, párás helyen is alkalmazható mivel a nedvesség hatására a teherbírásuk nem csökken.
Hevederek

A legalapvetőbb kötözőeszközök a hevederek. A hevederek típusjele segít beazonosítani az azokban felhasznált anyagokat, illetve a heveder alkalmazási területét. Az Eco Cranes Kft. által gyártott hevederek típusjele Simple IM, vagy IDM.

lánc, Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

A Simple IM emelőhevederek, amelyeket kizárólag ügyfeleink külön kérésére készítünk, szimpla anyagból készült hevederek, a legegyszerűbb, legalapvetőbb kötözőeszközök.

Az IDM típusjelű hevederek dupla anyagból készülnek, így szakítószilárdságuk és teherbírásuk is nagyobb, mint a szimpla hevedereké.

Az IM emelőhevederek használatát nagy felfekvő felület utáni igény, az IDM hevederekét a kiemelkedően nagy teherbírás indokolja.

A poliészterszálas hevederek kíméletes kötözőeszközök, mivel nem sértik az emelendő árut. Könnyen kezelhetők, kicsi az önsúlyuk, a belőlük készült függeszték ágai pedig a nagyobb nyúlás miatt egyenletesen terhelődnek. 

Ügyféligény esetén – például nagy papírhengerek és egyéb nehéz tárgyak emeléséhez – cégünk extra széles hevedereket is képes gyártani. Nagy igénybevétel esetén javasolt a füleknél az E jelű fémszem használata. Szorítókötéshez pedig az egyik fülnél E, a másiknál ED szemet kell használni.

Terhelhetőség

A különféle kötözőeszközök, így a hevederek kg-ban számított terhelhetőségét a WLL érték adja meg. Az alábbi táblázat segítségével könnyen kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb teherbírású kötözőeszközt.

lánc, Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

A felhasználást segíti, hogy szín alapján felismerhető a hevederek 1 tonnától 20 tonnáig terjedő teherbírása. Amennyiben így sem biztos, melyik hevedert kellene választania, hívja szakértő munkatársainkat, akik készséggel segítenek a kiválasztásban.

WLL jelölés végtelenített hevederen:

lánc, Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában
Lánc függesztékek

Ezek a kötözőeszközök ugyanazokra a feladatokra használhatóak mint a sodronykötélből vagy polieszterszálas kötélből készült függesztékek. Kiemelkedően széles, -40 °C és +200 °C közötti hőmérséklet-tartományban használhatóak anélkül, hogy teherbírásukból veszítenének.

További előny a láncos függesztékeknek a modularitás, a függesztékek elemei ugyanis könnyen cserélhetők, ezzel is csökkentve a fenntartási, üzemeltetési költségeket.

lánc, Kötözőeszközök: láncok, kötelek, hevederek az emeléstechnikában

Kötözőeszközeink tehát széles választékban állnak ügyfeleink rendelkezésére, ahogy részletes tanácsadással munkatársaink.

Keressen minket bizalommal, lépjen kapcsolatba velünk vagy kérjen visszahívást!