Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

Korábbi anyagainkban már áttekintettük az alapvető hidraulikai ismereteket, illetve rendszereztük az emelőket fajtájuk és felhasználási módjuk szerint. Ezek az emelők azonban igen gyakran egy rendszer részei, amelynek összeállítása során számos kiegészítő áll rendelkezésre ahhoz, hogy az emelő, vagy a rendszer leginkább illeszkedjen a felhasználó kívánságaihoz.

A kiegészítők egy része mechanikus és hidraulikus emelőkhöz egyaránt alkalmazható, vannak azonban közöttük olyanok is, amelyek szinte kizárólag a hidraulikus emelők funkciójának kiteljesítésére alkalmazhatóak. Lássuk, melyek a leginkább elterjedtebbek!

Kerekek és görgők

hidraulikus emelő, Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

Az egyik legalapvetőbb, leginkább elterjedt kiegészítő, amely a gyárilag mozgatható emelők esetében az alapfelszereltség része. A felhasználás módjához vagy az emelő teherbírásához igazítva készülhet fémből (főként acélötvözetből), kemény műanyagból, esetleg tömör gumiból. Gyakran csak a futófelületük kap műanyag- vagy gumibevonatot.

Tengelyük lehet fix vagy forgó, attól függően, hogy a stabilitás vagy a mobilitás élvez elsőbbséget.

Gumibakok, gumipogácsák

Gyakorlatilag az emelők minden fajtájánál alkalmazható és igen gyakran alkalmazott kiegészítő. A megerősített, tömörített gumibakok és pogácsák számtalan méretben állnak a felhasználók rendelkezésére akár az emelőre helyezett tárgyak megóvása (pl.: gépkocsi egy csápos emelőn), akár azok elmozdulásának megakadályozása a cél (pl.: gumitéglák az emelőasztal szélein).

A kemény gumi nem csak a nyomásnak és kopásnak, de az olajoknak, üzem- és kenőanyagoknak, valamint a légköri körülményeknek egyaránt ellenáll.

Oldalfalak

hidraulikus emelő, Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

A mechanikus vagy hidraulikus emelőasztalok kedvelt kiegészítője, amely az emelt teher legurulását, annak biztonságos rakodását, esetleg hevederekkel vagy egyéb nagy szakítószilárdságú kötözőanyagokkal történő rögzítését is lehetővé teszik. Az általában acélból készült oldalfalak kialakítása lehet az emelőhöz rögzített, fix, vagy levehető.

Méretük az emelő asztalának méretéhez igazodik, magasságuk azonban a felhasználási mód és a teher függvényében változó.

Rámpák

hidraulikus emelő, Kiegészítők mechanikus és hidraulikus emelőkhöz

Az egyedi igény szerint kialakított, süllyesztett emelők esetében nem szükséges alkalmazásuk, azonban akna híján igen jól jön egy pár rámpa, amelyek segítségével könnyebb járművel felhajtani, vagy a terhet feljuttatni a platformra.

A fémből készült rámpák teherbírása változó, az összecsukható változatok mozgatása és használaton kívüli tárolása egyszerűbben megoldható.

Ezek tehát a leggyakrabban alkalmazott kiegészítők az emelők személyre szabására, de természetesen ezeken kívül is számos eszközzel (adapterek, forgózsámolyok, aknaperemhez rögzíthető keretek stb.) könnyíthető meg a teheremelés. Szakértő munkatársaink a legtöbbet ismerik és elérhetőségeink bármelyikén készséggel állnak rendelkezésre bármilyen emeléstechnikai feladat személyre szabott megoldásában.