Raktározási alapismeretek II. -Raktártervezés és emeléstechnika

Raktározási alapismeretek II. -Raktártervezés és emeléstechnika

Raktározási alapismeretek II. -Raktártervezés és emeléstechnika

Miután legutóbbi bejegyzésünkben tisztáztuk, hogy egy modern raktárnak milyen széleskörű feladatrendszert kell ellátnia, mai bejegyzésünkben arról lesz szó, hogyan is zajlik a raktárépület és a folyamatok megtervezése.

A raktárépület

Maga a raktárépület és annak tulajdonságai olyan adottságok, amelyeket az elvégzendő raktározási és logisztikai tevékenység során jelentős súllyal kell figyelembe venni. Egy már meglévő épület raktárrá alakítása vagy átalakítása során a telephely és az épület adottságai közül nem mindegyik alakítható át igény szerint. A raktározási folyamatokat úgy kell kialakítani, az azok kiszolgálását megoldó tároló berendezéseket és anyagmozgató eszközöket úgy kell kiválasztani és beszerezni, hogy azok a lehető legjobban illeszkedjenek az épülethez és a legoptimálisabb megoldást nyújtsák.
Ezért érdemes olyan szakember segítségét igénybe venni, aki képes optimalizálni a raktározási útvonalakat, figyelembe veszi a tárolási kapacitást és ki tudja számolni az áru szállító eszközök optimális útvonalát.
Az épület kötöttségei miatt a költséghatékonyság némileg csorbulhat, az egyedi megoldások, az innovatív rendszerek kialakítása azonban hosszabb távon mérsékelheti a költségeket. Más a helyzet a zöldmezős beruházásokkal. Itt már a raktárépület építészeti tervezésének előkészítése, valamint részletes tervezése során is lehetőség van arra, hogy a logisztikai szempontok figyelembe vételével alakítsák ki az épületet. Amennyiben megoldható érdemes az építész mellett raktározási, illetve logisztikában jártas szakembereket is felkérni a tervezéshez.
Az épület tervezésénél vegyük figyelembe annak megközelíthetőségét, az áruszállító gépjárművek méretét, fordulékonyságát, illetve a ki-, és berakodás megkönnyítését.

Raktározási folyamatok és támogató rendszerek tervezése

A raktározás során a kulcs a hatékonyság. Legyen szó akár egy kis alapterületű, egyszerű raktárról, vagy akár egy hatalmas létesítményről, bonyolult logisztikai folyamatokkal, a tervezés során a hatékony megoldások megtalálása áll a középpontban. Az, hogy az elvégzendő raktározási és logisztikai folyamatokat a legprecízebben, a leggyorsabban és a lehető legköltséghatékonyabb módon lehessen a raktárban végrehajtani.

Ennek elérése érdekében a raktártervezés során a lehető legpontosabban fel kell mérni és specifikálni az elvégezni kívánt folyamatokat,.

A raktározni kívánt áruk jellegének függvényében pedig össze kell állítani a leghatékonyabb állvány- és tárolórendszereket, raktári szállítórendszereket, valamint igény szerint kidolgozni a folyamatok automatizálásának lehetőségeit és megtervezni azok szoftveres hátterét.

Érdemes szakembert megkéredzni arról, hogy:

  • milyen emeléstechnikai eszközt érdemes használni (bakdarut, forgódarut, conveyort),
  • milyen áruszállítót alkalmazzunk (pl. önjáró ollós emelőket),
  • szükség van-e pódiumra a munka megkönnyítésére,
  • vagy esetleg több szintes raktár esetében teheremelőre.

Egy megfelelően összeállított és kialakított raktározási rendszer lehetővé teszi a raktáron belüli gyors anyagmozgatást, a precíz és gyors komissiózást, ezeken keresztül pedig a hatékony raktározást.