Raktározási alapismeretek emeléstechnikával I.

Raktározási alapismeretek emeléstechnikával I.

Raktározási alapismeretek emeléstechnikával I.

Minden gyártási folyamathoz szükség van különféle alapanyagokra, az elkészült termékeket pedig tárolni kell valahol, mielőtt azok a vevőkhöz kerülnek. Ezt az alapvető funkciót látják el a raktárak, amelyek azonban jelentős fejlődésen és funkcióbővülésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben.

A raktár és a benne tárolt javak jellegéhez igazodva ugyanis különféle raktározási folyamatok kialakítását, tároló és szállító berendezések kiválasztását vagy kiépítését, anyagmozgató gépek és gépsorok kialakítását igényli, amelyhez jelentős logisztikai szaktudás szükséges.

Cikksorozatunkban bemutatjuk az általános raktározási funkciókat, a raktár kialakításának alapvető lépéseit, illetve ismertetjük a leggyakoribb raktározási, tárolási technikákat, azok előnyeit és esetleges hátrányait.

Kibővült feladatkörök a raktározásnál

A legtöbb háztartás is ellát raktározási funkciókat, amikor az élelmiszereket, a főzéshez szükséges alapanyagokat bevásárlás után a család valamely elpakolja a kamrába vagy spájzba, hogy ott tárolják őket elfogyasztásukig vagy felhasználásukig. Ideális esetben – különösen a romlandó áruk tekintetében – még a FIFO módszer is megvalósul az otthoni raktározás során.

FIFO: A FIFO módszer az angol first in, first out (először be, először ki) rövidítése. Az elv szerint az először beérkezett árukészletet kell elsőként kiadni, azaz a legrégebben bennlévő árukat használjuk fel először.

Egy komoly raktár kialakításához és megfelelő üzemeltetéséhez azonban az otthoni kamra feltöltésénél és a benne lévő anyagok mennyiségének hozzávetőleges ismereténél pontosabb információkra van szükség, valamint olyan folyamatok is zajlanak, amilyenek egy átlagos otthonban nem.

A szállítás és a raktározás ugyan ismerős lehet, a komissiózás azonban már kissé egzotikusabban hangzik.

Raktározás

A raktározás a raktár alapvető funkciója, az áruk korlátozott ideig tartó elhelyezése. A raktározni kívánt áruk jellege (ömlesztett vagy darabos áru; raklapok, nagy konténerek vagy kisebb dobozok stb.) határozza meg, hogy azok milyen körülmények között, milyen raktári berendezés segítségével tárolhatóak a leggazdaságosabb módon.

Szállítás, mozgatás

Elsőre talán meglepő lehet, de egy modern raktár egyáltalán nem statikus hely, a raktározott áruk szinte folyamatos mozgásban vannak, amelyet különféle szállító– és emelőeszközök vagy – akár részben, vagy teljesen automatizált – raktári szállítórendszerek biztosítanak.

Az optimális szállítási megoldás kiválasztásában és méretezésében a raktározott áruk jellege és mennyisége, valamint azok kiszerelése meghatározó tényező.

Komissiózás

A komissiózás a raktározási folyamat rendkívül fontos eleme, amelynek keretében a tárolt árufajtákból összeállítják az egyes megrendelések szerinti áruválasztékot.

Alighanem a raktározási folyamat legösszetettebb és legkritikusabb lépése, mivel a legtöbb élőmunka-ráfordítást igényli, így magában hordja a tévedés kockázatát.

A folyamat lehet egy- vagy kétlépcsős, a megrendelések számához igazodva.

Természetesen a komissiózás is hatékonyabbá tehető árumozgató eszközök segítségével: a függőleges körforgó állvány (páternoszter) vagy a vízszintes körforgó állvány (karusszel) az áruelőkészítésben, a targoncák vagy állványos emelők a kétdimenziós árukiszedésben tudnak jelentős segítséget nyújtani.

Az áruleadás szalagos, palettás vagy görgős szállítórendszerek segítségével jelentősen gyorsítható.