Védőeszközök az emeléstechnikában a biztonságos munkavégzés érdekében

Védőeszközök az emeléstechnikában a biztonságos munkavégzés érdekében

Védőeszközök az emeléstechnikában a biztonságos munkavégzés érdekében

Az általános munkavédelmi előírások betartása mellett ugyan minimalizálható a baleset vagy a sérülés kockázata, azonban daruzás vagy egyéb anyagmozgatás közben ezt a kockázatot sosem lehet teljesen kizárni a munkavégzésből. Abban, hogy a veszély valóban a lehető legkisebb legyen, vagy abban, hogy a baleset bekövetkezése esetén a súlyos sérülések elkerülhetőek legyenek, a munkavédelmi eszközök vannak segítségünkre. Ezeket mindenkinek ismernie kell már, az ismétlés, fontosságuk kihangsúlyozása azonban nem lehet hiábavaló.

Bejegyzésünk témája miatt szorosan kapcsolódik korábbi írásunkhoz, amely az anyagmozgatás során követendő és betartandó biztonsági szabályokról szólt.

Fontos a folyamatos ellenőrzés

Mielőtt sorra vesszük a legfontosabb és legismertebb védőeszközöket, fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a emeléstechnikai munkavégzés során használt szerszámoknak, szerkezeteknek, védő- és segédeszközöknek meg kell felelniük a vonatkozó európai, nemzeti vagy nemzetközi szabványok követelményeinek, valamint a gyártó által kiadott leírásoknak.

Ahogy a daruk és egyéb teheremelő eszközök használata során kiemelten fontos a gépkezelő előzetes vizsgálata, valamint a rendszeres karbantartás, úgy az egyéni védőeszközök használata előtt is meg kell győződni arról, hogy sérülésmentesek és képesek biztonsági funkciójuk maradéktalan ellátására.

Amennyiben az sérült, vagy a használat során sérül meg, le kell cserélni egy hibátlanra.

A legelterjedtebb védőeszközök

Daruzás vagy egyéb tehermozgatás során az alábbi védőeszközök alkalmazása ajánlott:

  • fejvédő

Talán a legszélesebb körben elterjedt egyéni védőeszköz a munkavédelmi sisak, amely a lehulló, vagy felpattanó anyagok ellen nyújt védelmet a fejnek. A pontos illeszkedése racsnival állítható. Érdemes jól szellőző, könnyű darabot választani.

  • szemvédő

A daruk és emelők alkalmazása során javasolt a szem védelme is, ami egy könnyű munkavédelmi szemüveggel oldható meg legegyszerűbben. Kültéri munkavégzés esetén érdemes sötétített lencséjű, vagy fotokromatikus, azaz fényre sötétedő szemüveget használni.

  • kesztyű

Vágás, szúrás, ütés vagy horzsolás elleni védelem, vágnák rá a legtöbben – igen helyesen –, ha a munkavédelmi kesztyűk fontosságáról kérdeznénk őket. Mi pedig az Eco Cranes-nél annyit tennénk még hozzá: szél- és víz elleni védelem, hőtartás, pontos, csúszásbiztos tapintás és fogás.

  • megfelelő védőruházat

A jól szellőző, semmibe bele nem akadó ám mégis tartós és kényelmes ruha elengedhetetlen a biztonságos és komfortos munkavégzéshez. A széles kínálatból javasoljuk az élénk színű, esetleg fényvisszaverő betétekkel ellátott darabokat.

  • figyelmeztető feliratok, jelek, védőfedések

Mind a gépeken, mind azok hatósugarában kötelező a jól látható figyelemfelhívó jelzések kihelyezése. Új eszközök átadása vagy karbantartása során munkatársaink ezeket mindig a hatályos szabályozást betartva helyezik el.

Természetesen a lista tovább is bővíthető, de javasoljuk, hogy védőeszközök vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg arról, hogy a kinézett termék eleget tesz a vonatkozó szabványoknak.

A szakboltok eladói vagy ügyfélszolgálatai segítenek a legmegfelelőbb termék kiválasztásában.