Újabb sikeres projekt – Értékmentés generátor felújítással

Újabb sikeres projekt – Értékmentés generátor felújítással

Újabb sikeres projekt – Értékmentés generátor felújítással

Nagyon szeretünk alkotni. Új dolgokat létrehozni a fémből, emelőrendszereket tervezni, darupályákat összeállítani. Van azonban az alkotásnak egy olyan szegmense is, aminek eredményeként nem egy új dolog jén létre, hanem egy már -adott esetben igen régóta – létező tárgy életét hosszabbítjuk meg. Ez történt az elmúlt hetekben is.

Kötelező szerviz, javítás, felújítás egyaránt

Az talán már nem hat újdonságként, hogy cégünk szolgáltatásai között nem csak az általunk gyártott és üzembe helyezett daruk vagy egyéb emelőszerkezetek garanciális és garanciaidőn túli javítását vállalja, hanem szervizrészlegünk tapasztalt szakemberei más gyártók esetenként igen régi gépeinek javítását és felújítását is szakszerű módon képesek elvégezni.

Nemrég éppen ilyen feladatot kaptunk: egy bakdaru méretes ám idős dízelgenerátorát kellett felújítanunk.

Mi is az a generátor?

A dinamót mindenki ismeri, aki ült hagyományos kerékpáron sötétedéskor. Az a szerkezet, amely a mozgási energiából elektromos áramot képes előállítani.

A generátor szintén áramot, azonban a dinamóval ellentétben váltóáramot képes termelni a mozgási (jellemzően forgási) energiából. Szabatos megfogalmazásban: Generátornak nevezzük azokat a forgó villamos gépeket, amelyek a tengelyükön közölt mechanikai munkát villamos energiává alakítják.

Az első generátort a brit Michael Faraday készítette 1831-ben.

Működési elve

A generátor általában egy gerjesztett forgórészből és egy tekercsrendszerrel ellátott állórészből tevődik össze.

Az állórész csapágypajzsai és az abban elhelyezett csapágyak középpontban tartják a forgórészt és biztosítják annak stabil futását.

A forgórész meghajtása mechanikai energiával, általában a generátor tengelyére csatlakozó erőgéppel (jellemzően dízel- vagy benzinmotorral, erőművek esetében szél-, víz-, gáz- illetve gőzturbinával) forgatják. Ennek hatására a forgórész indukcióvonalai metszik az állórész tekercsrendszerét, és abban feszültséget indukálnak.

A generátort és az azt meghajtó erőgépet együttesen aggregátornak is nevezik.

Alkalmazási területe

A dízel meghajtású generátorokat általában olyan helyeken alkalmazzák, ahol nem áll rendelkezésre villamos energiai hálózat, vagy valaminek a működtetéséhez állandó áramellátásra van szükség és az esetleges áramkimaradásokat át kell hidalni.

Bakdaruk esetében, ekkora méretben azonban már nem igazán elterjedt technológia, ezért megrendelőnk nagyon megkönnyebbült, hogy noha munkatársaink már csak elvétve találkoznak ilyen darukkal, fel tudták újítani az idős szerkezetet, ezzel elkerülhetővé tenni egy költséges eszközbeszerzést.