Új tevékenységünk: Plazmavágás

Új tevékenységünk: Plazmavágás

Új tevékenységünk: Plazmavágás

Ahogy arról korábban már hírt adtunk felületeinken, 400 m2-rel bővítettük a telephelyünkön lévő üzemcsarnokunkat. Az idei évtől pedig új technológiák is rendelkezésünkre állnak: sikeres pályázati és beszerzési eljárásokat követően gépparkunk egy automata szemcseszóró berendezéssel, valamint egy modern plazmavágó géppel is bővült.

Annak apropóján, hogy az Eco Cranes Kft. szolgáltatásai a bérvágással is kibővültek, érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is az a plazmavágás.

A plazma

A plazma a fizikából és kémiából már ismert negyedik halmazállapot.

Kiemelkedően nagy – akár több 10.000°C-os – hőbevitellel vagy elektromos mező kialakításával érhető el, amikor a hő vagy az elektromos mező hatására a gázok ionizálódnak, azaz az atomjaikról egy vagy több elektron leszakad.

Az ionok és a szabad elektronok elektromosan vezető keveréke a plazma.

A folyamat a természetben a villámlás során figyelhető meg, az ugyanis nem más, mint nagy mennyiségű energiaáramlás a negatív töltésű pólus (a felhő) felől a pozitív töltésű pólus (a talaj) felé.

plazma, Új tevékenységünk: Plazmavágás

A plazmavágás technológiája

A plazmavágás olyan termikus vágási eljárás, amely során a megmunkálandó anyag és a plazmavágó elektródája között elektromos ívet képeznek, az anyag emiatt a vágási résben teljes vastagságában megolvad, a keletkező ömledéket pedig nagy sebességű és magas hőmérsékletű gázsugár (a megmunkálandó anyagtól és a plazmavágó géptől függően sűrített levegő, argon-hidrogén keverék, nitrogén, esetenként metán) fújja ki.

A plazmaív hőmérséklete meghaladja a 10.000°C-ot, sebessége pedig megközelíti a hang sebességét.

A plazmavágás alkalmazása során nincsenek kémiai reakciók, nem megy végbe hőtermelő folyamat, mivel a vágandó anyag nem ég el oxigénben, mint a lángvágás esetében, ezért a plazmavágás többféle alapanyag esetén is tökéletesen alkalmazható.

 

A plazmavágás előnyei

A lángvágással és az egyéb vágási és anyagmegmunkálási eljárásokkal szemben a plazmavágásnak több előnye is van:

  • az összes elektromosan vezető alapanyag esetén (pl. rozsdamentes acélok, öntöttvas, alumínium, réz, titán és ezek ötvözetei) alkalmazható technológia,
  • táblák, idomok és csövek esetében is pontos, gyors vágás,
  • kiváló vágási élek, tiszta vágás, minimális sorja,
  • az automatizálásnak köszönhetően magas vágási termelékenység,
  • egyedi munkadarabok és nagy szériák megmunkálására egyaránt alkalmas.

Miért rendeljen tőlünk plazmavágást?

Mert a piacképes árazás mellett ugyanazt a magas fokú szakértelmet és rugalmas hozzáállást kapja meg az Eco Cranes Kft. munkatársaitól, aminek köszönhetően cégünk a darutervezés és -gyártás területén nem csak Magyarországon, de már régiós szinten is ismert és elismert szereplő.

 

Akár elektronikus úton, akár személyesen vagy telefonon keres meg minket, szakértő munkatársainktól választ és megoldást kap kérdéseire.