Daruk áramellátása

Daruk áramellátása

Daruk áramellátása

Az anyagmozgató rendszerek fő komponensei

Az elektromos működtetésű anyagmozgató és -szállító rendszerek általában három fő részből állnak:

  • hajtómű;
  • pálya;
  • vezérlés.

Hajtómű

A hajtómű a rendszer lelke. A rendelkezésre álló lehetőségek szerint egyfázisú vagy három fázisú villanymotor, amelynek teljesítményét minden esetben megrendelőink tevékenységéhez, a végezni kívánt teheremelési vagy anyagmozgatási tevékenységhez igazodva határozzák meg munkatársaink.

A kiválasztás során konzultálunk megrendelőinkkel és helyszíni felmérés keretében is információkat gyűjtünk, hogy a hajtóművek széles választékból a legmegfelelőbb, teljesítményoptimalizált, hosszú élettartamú és gazdaságosan üzemeltethető terméket alkalmazzuk rendszereink kiépítése során.

Pálya

A pálya megtervezése szintén nagy fokú gondosságot igényel, ugyanis ez határozza meg a teheremelő vagy -mozgató rendszer hatókörét, az anyagmozgatás dimenzióit. A tervezés folyamata során mérnökeink a rendelkezésre álló hely optimális kihasználásával törekszenek a megrendelői igények maximális biztosítására.

Az áramellátás a pályával párhuzamos, ezen vagy ebben futnak az elektromos meghajtást biztosító áramellátók.

A leggyakrabban alkalmazott megoldás a C-sínes rendszer, amelyben az áramvezető lapos kábelt tartó vezetékkocsik egy darupályával párhuzamosan vezetett C sínben futnak. A komplett rendszer tartókarokból, C sínből, vezetékkocsikból, végütközőkből, szorítókból és lapos kábelből áll.

Ott, ahol nem kivitelezhető a C-sínes megoldás, sodronyköteles rendszer alkalmazható. Ezeknél az áramellátók sodronykötélen futnak a darupályával párhuzamosan.

Különösen poros, nehezen tisztán tartható felhasználási környezetben ajánlott a C-sínnél némileg védettebb, könnyebben tisztán tartható négyzetes zárt sínes rendszerek kiépítése.

Ezek a rendszerek moduláris felépítésék miatt számos előnnyel rendelkeznek: könnyen kiépíthetők, jól szerelhetők, számtalan kiegészítővel bővíthetők, valamint karbantartásuk is viszonylag egyszerű, ezért ár/teljesítmény arányuk is igen kedvező.

Vezérlés

A vezérlés kiépítése során szintén több lehetőség áll rendelkezésre, amelyek közül a felhasználás és az üzemeltetés módja szerint kell választani.

Egyszerűbb, kisebb rendszerekhez a fixen telepített vagy az emelőgép tartózkodási helyétől függetlenített függőkapcsoló telepítése a leggyakrabban alkalmazott megoldás.

Nagyobb vízszintes vagy függőleges kiterjedésű, vagy összetettebb, több szerkezetből álló rendszerek esetében érdemes – akár utólag is – nyomógombos vagy joystick-os távvezérlő rendszert kiépíteni, amelyek rádióhullámokon keresztül, vezeték nélkül képesek daruk és emelőberendezések, valamint egyéb gépek és villamos berendezések vezérlésére, akár 100 méteres távolságból is.