Szerszámok az építőiparban

Szerszámok az építőiparban

Szerszámok az építőiparban

A szerszámok szerves részét képezik az építőiparnak, a fák, csontok, agancsok vagy kövek vágásra, kaparásra, darabolásra, kalapálásra és mozgatásra való legkorábbi használatától kezdve a modern elektromos szerszámok kifejlesztéséig. A különféle szerszámok teszik lehetővé az építőipari tevékenységek gyorsabb, pontosabb, vagy hatékonyabb elvégzését, ezért érdemes velük egy kicsit foglalkozni.

 

Definíció és csoportosítás

Nagyon tág értelemben a „szerszámok” kifejezés olyan eszközöket jelent, amelyeket kézzel használnak.

Ezek az eszközök csoportosítás szempontjából lehetnek:

  • Kéziszerszámok: csavarhúzók, kefék, csavarkulcsok, kések és így tovább.
  • Kéziszerszámok, amelyek árammal, sűrített levegővel, folyékony üzemanyaggal vagy hidraulikus erővel működtethetők: fűrészek, vágógépek, fúrók, köszörűk stb.
  • Szerszámgépek, amelyek anyagok alkatrészekké alakítására alkalmasak: vágás, fúrás, köszörülés és így tovább.

Fontos, hogy a megfelelő szerszámok rendelkezésre álljanak a feladatok elvégzéséhez, ellenkező esetben előfordulhatnak csúszások, a nem megfelelő szerszámmal történő munkavégzés pedig károkat vagy biztonsági problémákat okozhat.

Kerülni kell azonban a szerszámok túlkínálatát vagy a túlméretezett szerszámok és eszközök beszerzését „minden esetre”, amik nemcsak hasonló problémákhoz vezethetnek, de nem is jelentenek környezetbarát megoldást.

 

Az eszközök kiválasztásánál érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:

  • alkalmasság
  • minőség
  • súly
  • használati kényelem
  • biztonság

 

Fontos, hogy az azokat használó vagy működtető dolgozók megfelelő oktatásban részesüljenek a szerszámok használatára vonatkozóan és a biztonságos használatukhoz megfelelő információkkal, valamint minden szükséges egyéni védőfelszereléssel rendelkezzenek.

A szerszámok használata, valamint a gépek üzemeltetése során a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében mindig be kell tartani a gyártó utasításait.