A teheremelésben rejlő veszélyek csökkentésének módszerei

A teheremelésben rejlő veszélyek csökkentésének módszerei

A teheremelésben rejlő veszélyek csökkentésének módszerei

A teheremelés, daruzás, rakodás, tehermozgatás minden esetben veszélyes. Ez a veszély azonban szinte soha nem egyforma mértékű, ráadásul néhány alapvető szabály betartásával jelentősen csökkenthető.

A darubalesetek leggyakrabban két okra vezethetőek vissza: okozhatja őket emberi mulasztás vagy a daru szerkezeti meghibásodása.

Mindkét hibaforrás végzetes lehet: egy darubaleset során a körülötte lévő emberek élete és egészsége veszélybe kerül, óriási lehet az anyagi kár és a gyártó cég hírneve is jelentősen sérül. Lássuk, mit lehet tenni a hibák kiküszöbölés és a balesetek elkerülése érdekében.

Felmérni a kockázatot

Bármilyen emelőszerkezet telepítése – legyen az fix vagy mobil – magában hordoz némi kockázatot.

Minél nagyobb, magasabb az emelőszerkezet vagy a daru, minél nagyobb terhet kívánnak vele minél magasabbra emelni, ez a kockázat annál nagyobb.

Szintén növelik a kockázatot a daru telepítésének helyszíne környékén lévő kritikus építmények vagy létesítmények, a szokatlan, egyes esetekben extrém természeti körülmények vagy időjárási viszonyok.

Ezeket a kockázati tényezőket minden projekt esetében alaposan és szigorúan, előre fel kell mérni. Ennek a kockázatelemzésnek fő eleme bármely ideiglenes építménynél, annak megválaszolása, hogy milyen következményekkel járhat egy meghibásodás.

Intézkedni

A kockázatelemzés nem lehet egyszerűen formalitás. A kockázati tényezők azonosítása önmagában nem elegendő. Ha jelentős veszély azonosítható egy-egy projektben, azonnali és preventív intézkedésekre van szükség a kockázat megszüntetése érdekében.

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor, mint minden kockázatcsökkentési eljárásnál, lépéseket kell tenni a kockázat minimalizálására.

teheremelés, A teheremelésben rejlő veszélyek csökkentésének módszerei

Tanulni az elkövetett hibákból

Minden óvintézkedés ellenére időről időre olvashatunk, hallhatunk sajnálatos darubalesetekről, amelyekben emberek sérülnek meg vagy komoly károsodás keletkezik az emelőszerkezetben, valamint a körülötte lévő tárgyakban vagy épületekben.

Minden ilyen esetet alapos kivizsgálás követ, amely során szakértők állapítják meg a baleset körülményeit és azonosítják annak kiváltó okát vagy okait. A szakértői elemzésekből rengeteg hasznos következtetés vonható le a későbbi darutelepítésekre vonatkozóan is.

Körültekintően üzemeltetni

A daru vagy más emelőszerkezet körültekintő telepítését követően megkezdhető a munka, azonban az üzemeltetés előtt és közben is számos szabályt kell betartani, valamint nem hanyagolható el a rendszeres és alapos karbantartás, valamint szükség esetén a szakszerű hibajavítás sem.

Körültekintő mérlegeléssel, a helyzet alapos felmérésével és a munkavédelmi szabályok betartásával a teheremelésben rejlő kockázatok mértéke jelentősen csökkenthető, teljesen azonban soha nem zárható ki, ezért a teheremelés mindig hordoz majd magában némi veszélyt.

A képeket a Pixabayrúl töltöttük le, innen és innen.