Az extrém helyzetek mesterei: a pókdaruk

Az extrém helyzetek mesterei: a pókdaruk

Az extrém helyzetek mesterei: a pókdaruk

Van a daruknak egy kissé fura elnevezésű és kinézetű, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő válfaja, a pókdaru. Általában kompakt vagy kicsi méretben alkalmazzák őket, így kiváló alternatívát jelentenek szűkös, nehezen hozzáférhető, korlátozott megközelíthetőségű munkaterületeken végzett emelési feladatok elvégzésére.

Működési mechanizmusuk

A pókdaruk az önjáró emelők közé tartoznak, így a közúti szállítást követően saját erőből is meg tudják közelíteni a munkaterületet. A legkisebbek szélessége alig haladja meg a fél métert, így könnyedén bejutnak az épületekbe akár egy normál ajtón is.

A munkaterületen – figyelembe véve a munkavédelmi és munkabiztonsági előírásokat – rövid idő alatt felállíthatóak és már kezdődhet is a munka.

Előnyeik

Számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően bizonyos felhasználási területeken a legjobb és legbiztonságosabb megoldást nyújtják.

  • kompakt méret:

Könnyen rakodható és szállítható, mozgékony, szűk, nehezen megközelíthető helyeken is biztonsággal használható daruk. Méretüknél fogva olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol más gépesített megoldás nem jöhet szóba az emelési feladat elvégzésére.

Kompakt méretükhöz fejlett biztonsági rendszerek társíthatóak, amelyekkel a daru folyamatosan ellenőrzi, hogy a felemelt teher a biztonságos határokon belül van-e, megakadályozva a daru dőlését vagy sérülését, garantálva a kezelő és a környezet biztonságát egyaránt.

  • méretükhöz képest nagy kinyúlás és teherbírás:

Kis méretük ellenére viszonylag nagy, akár 10 métert is meghaladó nagy szakítószilárdságú acél gémekkel szereltek, így kis alapterületről igen nagy magasságba is képesek emelni. Teherbírásuk sem elhanyagolható, hidraulikus megoldásaik segítségével ugyanis több tonna is megemelhető velük.

  • széles körű alkalmazhatóság:

A dízel meghajtás mellett a pókdaruk LPG gáz és elektromos hajtással is rendelhetőek, így a káros gázok kiiktatásával a kültéri mellett a halk és környezetbarát beltéri alkalmazhatóság is könnyen megoldható.

Kültéri alkalmazás esetén a lánctalpas kivitelek esetén a nehezebben megközelíthető munkaterületek sem jelentenek akadályt.

Igazi jolly jokerek

A kis pókdaruk rugalmasan igazodnak a felhasználási, daruzási igényekhez, ezért egyre elterjedtebb az ipari, szerkezetépítési, illetve vákuumos tehermegfogók segítségével végzett üveg- és nyílászáró daruzási feladatok mellett a lakossági célú felhasználás is: széfek, zongorák, jacuzzik emelhetőek velük könnyen és biztonságosan a legszűkebb helyekre is.