Egyik helyről a másikra, a legegyszerűbben: a conveyorok világa

Egyik helyről a másikra, a legegyszerűbben: a conveyorok világa

Egyik helyről a másikra, a legegyszerűbben: a conveyorok világa

Mindenki találkozott már velük, aki repült vagy egyszerűen csak bevásárolt egy nagyobbacska élelmiszerüzletben. A szállítórendszerek, avagy conveyorok igen közkedvelt megoldások, amikor anyagokat automatizáltan egyik helyről a másikra kell szállítani, különösen, ha azok nehezek vagy terjedelmesek. Lássuk, mi okozza a szállítószalagok, függesztett darupályarendszerek ilyen népszerűségét!

Szinte mindenütt jelen

Élelmiszeripar, gépgyártás és összeszerelés, csomagolóipar, feldolgozóipar, logisztika: szinte nincs is olyan iparág, amelyben ne alkalmaznák a gyors és hatékony szállítószalagokat vagy szállítószalag rendszereket a nyersanyagok, az alkatrészek vagy a késztermékek mozgatására vagy akár rendszerezésére.

Általánosan elterjedt a beltéri, egy épületen belüli alkalmazás, azonban néhány kivételes esetben két épület között is alkalmazzák ezt a megoldást.

A népszerűség titka

Alighanem a hatalmas választék és az a sokszínűség a népszerűség egyik oka.

Az, hogy szinte bármely anyagmozgatási folyamatot felgyorsít és/vagy leegyszerűsít egy-egy szállítószalag. A mozgatni kívánt anyagok tömegéhez és minőségéhez igazodva számtalan konfiguráció létezik a meghajtás, az anyaghasználat és a teherbírás, továbbá a telepítés helynek (padló vagy plafon) vonatkozásában.

A széles körű elterjedtség másik oka valószínűleg a viszonylagos egyszerűség. Minden szállítórendszer acél vagy alumínium vezetőprofilokból és a – típustól függő – teherhordó elemekből áll.

A rendszer természetesen igény szerint kiegészíthető és bővíthető motoros hajtással, különféle szenzorokkal és automatizálási megoldásokkal is.

Az alábbi típusú szállítórendszerek a legnépszerűbbek:

  • szalagos,
  • palettás, illetve
  • görgős.

Szalagos szállítórendszerek

Az ilyen szállítórendszerekben – főként alumínium – profilok és görgők között lapos szíjas szalagokkal történik az anyagmozgatás. Az egészen kicsi és könnyű darabok mozgatásától kezdve a nagyobb tömegű és kiterjedésű elemek vízszintes mozgatására vagy akár alacsony meredekségű felhordására is. A rendszer motoros görgők (drum motorok) beépítésére is lehetőséget ad.

 

Palettás szállítórendszerek

A palettás vagy transzfer rendszerek a sorozatgyártás elterjedt továbbító berendezései. A gyártási folyamat, az összeszerelés a körben mozgó palettákon történik, manuális vagy automatizált eszközökkel. A palettás szállítórendszerek nagyon pontosan pozícionálhatók, lehetővé téve a legmagasabb szintű precíziós, automatizált gyártás követelményeinek teljesítését is.

 

Görgős szállítópályák

A görgős pályák felhasználási területe az igen elterjedt szállítópályák között is a legszélesebb. Ez a megoldás mindenhol megtalálható, ahol átlagos vagy nagyobb kiterjedésű tárgyakat kell vízszintesen vagy enyhe lejtőn, manuálisan vagy akár automatizált módon mozgatni.

Egysínpályás, függesztett darupálya-rendszer

Kiváló megoldás kisebb terhek szállítására. Elágazások, ívek tervezhetők bele, így a telepítési helyszín bármely pontja elérhető egy jól kivitelezett darupályával. Hívjon minket, ha darupálya-rendszert tervez, mérnökeink pontos igények alapján fogják elkészíteni az ideális pályát.

 

Legyen az tehát egy üzlet, reptér, egy gyártócsarnok vagy akár raktár, ahol anyagmozgatás zajlik, szinte biztos, hogy találunk benne valamilyen szállítórendszert, amely jelentősen egyszerűbbé vagy könnyebbé teszi a folyamatokat.