Igazi klasszikusok: a csörlők

Igazi klasszikusok: a csörlők

Igazi klasszikusok: a csörlők

A drótköteles csörlők és a drótköteles emelők az emeléstechnika klasszikusai. Teljesen jogosan, mert helytállnak mindenhol, kültéren vagy beltéren egyaránt, ahol valamit meg kell emelni, legyen az kisebb vagy nagyobb tárgy. Mivel körülkerített terű emelőink, de főleg a cégünk által kivitelezett liftek meghajtása igen gyakran csörlővel történik, érdemes szót ejteni róluk.

Mi a csörlő?

A csörlő az egyszerű gépek közé tartozó emelő elvén működő emelőgép, amely négy részből:

  • egy henger alakú, állványra szerelt kötéldobból,
  • az arra felcsévélt drótkötélből,
  • a dobot fogaskerék-áttételek segítségével mozgató hajtásból,
  • a kötél és az emelt teher visszafutásának megakadályozását, a biztonságos emelést biztosító mechanikus kilincsműből (kilincsnyelv) vagy fékből

áll.

A hajtást a kézi hajtású csörlők esetén forgatókar, míg a gépi hajtású csörlők esetében villany- vagy belső égésű motor biztosítja.

A csörlők elsődleges felhasználási területe a függőleges irányú teheremelés, illetve -eresztés, emellett azonban – korlátozottan ugyan – de vízszintes vagy ferde irányú vontatásra is alkalmasak.

Az alkalmazott acél drótkötelek szakítószilárdsága és a csörlők teherbírása kiválóan paraméterezhető, ezért széles körben elterjedt eszközök az emeléstechnikában: csörlő biztosítja a tehermozgatást egyebek mellett emelőkben, liftekben, felvonókban, darukban, targoncákban és kotrógépekben is.

A csörlők működése

Noha a korszerű csörlők már igen bonyolult gépek is lehetnek, működésük alapelve igen egyszerű:

A dob elforgatásával a drótkötélre rögzített teher a kívánt irányba mozog, felemelkedik vagy lesüllyed.

Az elektromos drótköteles csörlők motorja akár távirányítóval is vezérelhető, a modern irányítórendszerek pedig kiemelkedő pontosságot, csendes és koordinált működést eredményeznek.

A felhasználás módjától és helyétől függően a csörlők lehetnek helyhez kötöttek vagy mobilak.

Amennyiben csörlőre van szüksége, munkatársaink szakértő segítségére lesznek a tervezés és a kiválasztás, a telepítés, valamint az üzemeltetés során egyaránt.

Cégünk emellett vállalja a csörlők és egyéb emeléstechnikai eszközök garanciális, valamint garanciaidőn túli karbantartását és javítását azok teljes életciklusa alatt. Forduljon hozzánk bizalommal személyesen telephelyünkön vagy elérhetőségeink bármelyikén!