A gördülékeny mozgás biztosítói, a csapágyak

A gördülékeny mozgás biztosítói, a csapágyak

A gördülékeny mozgás biztosítói, a csapágyak

Daruink, liftjeink és egyéb, mechanikus vagy hidraulikus emelőink könnyed, halk és energiatakarékos mozgását leggyakrabban csapágyak biztosítják. Jöjjön tehát néhány alapvető információ ezekről a teheremelésben és -mozgatásban nélkülözhetetlen elemekről.

Definiáljunk: mi is az a csapágy?

A csapágy tengelyek és más mozgó alkatrészek alátámasztásául szolgáló gépelem, amely a mozgást vezeti és elősegíti. Minél jobb egy csapágy, a mozgási ellenállás annál kisebb, a mozgás annál kevesebb energiával biztosítható.

Az általuk elősegített mozgás közben a csapágyakra számos, esetenként igen nagy erő hat, amelyek leggyakoribb forrásai az alábbiak lehetnek:

  • a forgó alkatrész tömege;
  • a kiegyensúlyozatlanságból fakadó erők;
  • a gép működéséből fakadó rezgések;
  • elektromágnesesség;

A mechanikus igénybevétel mellett a csapágyaknak jelentős teljesítményromlás mellett kell elviselniük az alkatrészek súrlódása által okozott hőterhelést, valamint a környezet hőingadozását is.

A jó minőségű csapágyak elnyelik, ezért minimálisra csökkentik a mozgás okozta zajt, a rezgést és a hőképződést egyaránt.

csapágy, A gördülékeny mozgás biztosítói, a csapágyak

A csapágyak csoportosítása

Működési elv szerint

Siklócsapágyak

Siklócsapágyak esetén a tengelycsap – a tengelynek azon része, amelyet a csapágy körülvesz – a csapágy felületén kialakított kenőanyag filmen fut. A siklócsapágyak működtetése során leggyakrabban használt kenőanyag az olaj. Alkalmazásuk olyan területeken gyakori, ahol megbízható, üzembiztos, mégis költséghatékony megoldásra van szükség. Számos gépben, így hidraulikus emelőkben, targoncákban is találkozhatunk siklócsapágyakkal.

Gördülőcsapágyak

Gördülőcsapágyak esetén a tengelycsap és a csapágy között nem film, hanem (leggyakrabban acélból készült) golyók, görgők vagy egyéb gördülő elemek segítik a gyors, könnyed és akadálymentes mozgást.

A minőségi gördülőcsapágyak nagy pontosságot és alacsony súrlódást biztosítanak, ezáltal alacsonyabb működési zajt mellett is lehetővé teszik a nagy forgási sebességeket, ugyanakkor csökkentik a zajt, a hőt, az energiafogyasztást és a szerkezeti elemek kopását, ezért a gördülőcsapágy a tengelyek és kerekek esetén a leggyakrabban alkalmazott csapágyfajta.

Mágneses elven működő csapágyak

Az ilyen csapágyakban vezérelt elektromágnes biztosítja a tengelycsap és a csapágy közötti rést.

A terhelés iránya szerint

Radiális csapágy

A csapágyra ható terhelés sugárirányú.

Axiális csapágy (támcsapágy)

A csapágyra ható, egy- vagy két irányból érkező terhelés tengelyirányú.

Radiax csapágy

Egyidejű radiális és axiális terhelésre egyaránt.

A képeket a Pixabayról töltöttük le innen és innen.