Toronydaruk építése és működtetése - A toronydaru működtetése

Toronydaruk építése és működtetése - A toronydaru működtetése

Toronydaruk építése és működtetése - A toronydaru működtetése

A toronydaruk sziluettje a nagyobb városok háztetői fölött már mindennapos látvány. Az már kicsit izgalmasabb, amit legutóbbi bejegyzésünkben jártunk körbe, hogy miként is épül fel egy ilyen magas szerkezet. Mai cikkünk arról szól, hogyan működik és dolgozik egy toronydaru.

A toronydaruk projektenként több száz emelést is végrehajtanak és a legkülönbözőbb építőanyagokat (betonelemeket, acélszerkezeteket, csöveket és egyéb nehéz anyagokat) mozgatnak a helyükre több emelet magasságba, hogy azokat az épületen dolgozó munkások beépítsék.

Bármennyire széles is a daruzható anyagok köre, maga a teheremelés alapvetően ugyanazokból a folyamatlépésekből áll.

A daruzás folyamata

A teher rögzítése érdekében a fülkében ülő darukezelő a megfelelő helyre irányítja a gémet és a futómacskát, majd leereszti a drótkötélen függő horgot.

A talajszinten dolgozó munkások a szabályoknak megfelelően, stabilan rögzítik a megemelni kívánt anyagokat, majd jeleznek a darukezelőnek, ha emelhet.

A darukezelő ezután megkezdi a teheremelést, amely során összehangoltan irányítja a toronydaru horgának emelését, a futómacska mozgatását a gém teljes hosszában, valamint a gém horizontális mozgását.

A toronydaruk kezelésére szolgáló két joystick (egyik a horizontális, másik a vertikális mozgások irányítására), valamint a gép hidraulikus rendszereinek és elektronikus érzékelőinek segítségével, na meg némi gyakorlattal, igen finom és pontos manőverek végezhetőek el akár több tonnás rakományok esetében is. Ráadásul egy-egy toronydaru esetében egészen nagy területen.

 

A legnagyobb szabadon álló toronydaru, a Kroll K-10000 hatósugara hat futballpálya méretét fedi le.

Mit csinál a darukezelő?

Mindezeket a manővereket a darukezelők hajtják végre. Tériszonyban szenvedők számára nem ajánlott ez a munkakör, ugyanis a műszak elején felfelé, annak végén pedig lefelé kell megmászni jónéhány létrafokot.

Műszak elején – a munkabiztonsági előírásoknak megfelelően – a toronydaru kezelője is teljes körű vizsgálatot végez el, annak érdekében, hogy megbizonyosodjon róla, a daru teljes mértékben alkalmas a biztonságos munkavégzésre.

Noha a magasan lévő kezelőfülkéből igen jó a kilátás, a darukezelők a kézjelek mellett rádión keresztül is kapnak utasításokat a talajszinten dolgozóktól, főként a daruzást irányító, jelzésekre kijelölt személlyel.

A kommunikáció természetesen kétirányú, hogy az emelés és anyagmozgatás minden esetben a lehető legbiztonságosabb legyen.

Megfelelő kommunikációval jelentősen csökkenthető a balesetek bekövetkezésének esélye.

A biztonságos emelés érdekében a modern daruk, így a toronydaruk is, fejlett elektronikus rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek minden pillanatban nyomon követik a szél irányát és sebességét, valamint a gém és a futómacska állásából meghatározzák a darukezelő számára az emelhető terhek maximális mennyiségét.

A toronydaruk kezelése tehát veszélyes üzem, viszont a munkabiztonsági szabályok betartásával, a daruk rendszeres karbantartásával, valamint összpontosítással és megfelelő kommunikációval a teheremelésben rejlő veszély jelentősen csökkenthető.

Jason Goh képét a Pixabay -ről töltöttük le.