Teheremelés irányítása karjelzésekkel

Teheremelés irányítása karjelzésekkel

Teheremelés irányítása karjelzésekkel

Miután kellő alapossággal meghatározták a daru helyét, megtörtént a telepítés és a szükséges ellenőrzések, a daru személyzete, élükön a darukezelővel, megkezdheti a munkát a daruval. Legutóbbi cikkünkben már szó esett a kézjelekről, azonban ezek annyira általánosan elterjedtek a teheremelésben, legyen szó akár egy kis pókdaruról, vagy a világ legnagyobbjairól, hogy érdemes kicsit bővebben is foglalkozni velük.

A karjelzések fontossága

A technikai fejlődés, a rádió adóvevők elterjedése sem tudta kiszorítani a kézjeleket a daruzásból, azokat a mai napig használják, sok esetben a hangalapú kommunikációval egyszerre. Külön karjelzések vonatkoznak a függőleges és a vízszintes mozgatásra, valamint vészhelyzet esetén a daru leállítására.

A biztonságos teheremeléshez, a balesetek elkerüléséhez azonban elengedhetetlen a kézjelek megfelelő használata, ezért kizárólag olyan személy irányíthatja ezekkel a darukezelőt, aki megfelelő képesítésekkel és minősítésekkel rendelkezik. Éppen ezért daruk, vagy egyéb emelők bérlése sok esetben magában foglalja a gép mellett a kezelőszemélyzetet is.

A másik fontos szabály: a gépkezelő számára kizárólag a kijelölt irányító adhat kézjeleket, vészjelzést azonban bárki adhat.

Nem árt tehát, ha legalább az alapvető jelzéseket mindenki ismeri.

Az alapvető karjelzések

A gépkezelő és irányítója az előre meghatározott kézjelekkel kommunikál egymással, ezért nincs egységes kánon, a jelzéseknek több változata is lehet.

Stop jelzések

A stop jelzések a daru működtetésének legfontosabb jelzései, mivel a jelző személy ezekkel tudja a leggyorsabban jelezni a darukezelő számára a mozgás és az emelési tevékenység abbahagyásának szükségességét.

  • Leállás: Nyújtsa ki az egyik karját, tenyérrel lefelé, érintse meg karjával a mellkasát, majd lendítse vissza oldalra. Alternatív változata: Nyújtsa ki a jobb karját felfelé, tenyérrel előre.
  • Vészleállítás: Nyújtsa ki mindkét karját tenyérrel lefelé, majd lendítse előre-hátra karjait, érintse meg a mellkast, majd vissza oldalra.
  • A munkafolyamat vége: Kulcsolja össze mindkét kezét, és tartsa őket a köldök előtt.

 

A függőleges mozgásra vonatkozó jelzések

Ezek a jelek a teher és/vagy a gém vertikális mozgatása során segítik a gépkezelőt.

  • Fel: A jobb karjával mutasson felfelé, a tenyér előre néz, miközben lassan köröz a kezével.
  • Le: Lefelé mutató karral, befelé fordított tenyérrel, lassan körözzön.
  • Függőleges távolság: Kinyújtott karral, két kezével mutassa a távolságot.

 

A vízszintes mozgás jelzései

Emelés vagy a gém függőleges mozgatása során az alábbi módokon segítheti a kézjelekkel a gépkezelőt:

  • Előre: Karjait behajlítva, felfelé néző tenyérrel alkarjait lassan mozgassa teste irányába.
  • Hátra: Az előbbi kéztartással, ám lefelé néző tenyérrel és a testtől távolodva végezzen mozgásokat.
  • A jelet adótól jobbra vagy balra: Oldalra vízszintesen kinyújtott kézzel, lefelé néző tenyérrel végezzen lassú kézmozgásokat jobbra vagy balra.
  • Vízszintes távolság jelzése: Befelé néző tenyérrel a teste előtt a kezeivel mutassa a távolságot.

 

Ahogy azt korábban is jeleztük, ezek a megszokott jelek, azonban a jelzést adó és a gépkezelő ezektől eltérő mozdulatokkal és jelzésekkel is kommunikálhat egymással, a lényeg az összhang.