Daruk és emelők rögzítésének gyakori eszköze: a beton

Daruk és emelők rögzítésének gyakori eszköze: a beton

Daruk és emelők rögzítésének gyakori eszköze: a beton

A mobildaruk és a mozgatható emelők egyik nagy előnye, hogy helyük viszonylag egyszerűen és gyorsan változtatható a rakodás és az emelés függvényében. A legtöbb emelő és daru azonban fixen telepített, esetükben pedig igen gyakori a vasbeton talpazat, vagy betonkoszorú kialakítása.

Három (vagy négy) egyszerű alapanyag

A sima beton készítésénél alapvetően három alapanyagra, sóderre, cementre és vízre van szükség, de ahogy az acél megmunkálásánál már említettük, a vasbeton szerkezetek hengerelt acélrudakkal vannak megerősítve, így a negyedik alapanyag az acél.

A vízre nem is vesztegetnénk sok karaktert, mert teljesen egyértelmű. A másik két alapanyag sokkal izgalmasabb.

A sóder folyami homokból és kavicsokból álló keverék. Különféle betonokhoz más és más szemcseméretű sóder alkalmazása javasolt, de minden esetben oda kell figyelni arra, hogy a felhasznált sóder se agyagot, se egyéb szennyeződéseket ne tartalmazzon, mert azok rontják az elkészült beton minőségét.

A cement a beton kötőanyaga, talán a legfontosabb összetevő. A száraz, por halmazállapotú cement a vízzel elkeverve megszilárdul és stabilan tartja a betont. Vásárlás és felhasználás előtt érdemes odafigyelni arra, hogy mindenképp a lehető legszárazabb cementet válasszuk, ugyanis az csupán egyszer képes vízzel megkötni, utána elveszíti ezt a tulajdonságát. Minél tovább tárolják, a cement annál több nedvességet köt meg a környezetéből és a levegőből, így válik egyre gyengébbé.

Az arányok

A betonkeverés arányait leggyakrabban a cement és annak mérési egysége határozza meg.
A bevett gyakorlat szerint egy egység cementhez egyharmad egység víz és három egység sóder szükséges, majd addig kell betonkeverővel forgatni, amíg egységes állagú massza nem alakul ki az összetevőkből.
Az arányok változtatásával különböző minőségű és tartósságú beton készíthető.

Az előkészítés

Akármilyen jó is azonban a beton, ha nem megfelelően előkészített alapra kerül, semmit nem ér a munka.

Egy hidraulikus emelő rögzítéséhez például ki kell ásni annak helyét, kavicsot teríteni, majd ledöngölni, hogy kellően stabil legyen a szerkezet.

Ezt követi a zsaluzás, a beton kiöntésének előkészítése. A korábban használt ilyen-olyan léceket és deszkákat ma már jóval professzionálisabb zsaluanyagok váltották fel.

Ezek megfelelő rögzítése és kitámasztása után jöhet az esetleges vasbeton merevítés, síkháló vagy koszorú behegesztése.

Amint ez is kész, következhet a beton kiöntése. Fontos mozzanat az öntés közben a beton eligazítása és döngölése, a keveréskor keletkezett levegőbuborékok eltávolítása, hogy a beton tartósabb legyen.

Utókezelés

A betonozás a kiöntéssel még nem zárult le, a friss betonnak ugyanis ki kell száradnia, mégpedig lassan és kíméletesen.

Ehhez a megadott ideig nedvesen kell tartani a betont, hogy az a száradást és a zsaluk eltávolítását követően sokáig masszívan tartsa a rá erősített emelőszerkezetet.

Korszerű technológiák

Nagyobb mennyiségű beton vagy speciális igények (mint egy híddaru vagy egy emelő rögzítése) esetén természetesen már nem elterjedt a helyi betonkeverés, azt kiváltotta a profi betonkészítő és szállító cégek bevonása, amelyek a felhasználásnak leginkább megfelelő állagú és minőségű betonkeveréket képesek leszállítani a kért időpontra az előre meghatározott mennyiségben.