A páternoszter átalakulása és ipari hasznosítása

A páternoszter átalakulása és ipari hasznosítása

A páternoszter átalakulása és ipari hasznosítása

Sokan utaztunk vele, de akik nem, ők is ismerik: a páternoszter olyan nyitott – általában kétszemélyes – kabinok láncából álló felvonó, amely folyamatosan halad felfelé, illetve lefelé az utasoknak pedig a lift mozgása közben kell be- és kiszállniuk. A több mint száz évvel ezelőtti bemutatását követő népszerűséget lassú hanyatlás követte, napjainkban azonban új szerepben ismét egyre kedveltebb.

Kezdeti népszerűség

Az első páternosztert az angol J&E Hall cég építette, Cyclic Elevator, azaz körkörös felvonó néven és hamar népszerű lett, főleg a forgalmas középületekben, ugyanis több előnye volt a hagyományos liftekkel szemben:

  • általában kevesebbet kell várni egy üres fülkére, mint a lift megérkezésére;
  • a fülkébe való bejutást követően már megállás nélkül lehet eljutni a kívánt emeletre;
  • a fel- és lefelé történő szállítás lassabb ugyan, de folyamatos;
  • nincs gombnyomás, az utasoknak nem kell a páternosztert vezérelniük.

Ezen előnyök miatt a páternoszterek a hagyományos lifteknél több embert tudtak szállítani.

Tények és hiedelmek

Az viszonylag közismert tény, hogy a felvonó neve a Miatyánk imádság latin nyelvű változatának kezdő szavaiból (Pater noster) származik. A főként katolikus hívők által használt rózsafüzéren egy speciális gyöngy jelzi, hogy a sorozatnak ennél a pontjánál a Miatyánk következik. A páternoszter fülkéi pedig épp úgy járnak körbe a felvonó végtelenített láncszerkezetén, mint az imákat jelző gyöngyök a rózsafüzéren.

Az viszont csupán mendemonda, hogy veszélyes benne maradni a legfelső vagy a legalsó szint után. A kabin ugyanis a páternoszter irányváltása után sem fordul át, így a kíváncsi utasok csupán némi sötétséggel találkoznak a szerkezet alján és tetején.

Szintén tévedés, hogy a páternoszter nem túl biztonságos és levágja a kevésbé ügyes utasok végtagjait egy elhibázott be- vagy kiszállás során. A liftek ugyanis komoly érzékelőrendszerrel vannak ellátva, amelyek ilyen esetekben megállítják a mozgást.

Megváltozott szerepben: ipari páternoszter

Az Európia Unió területén ma már tilos új páternosztert építeni, mert ez a fajta felvonó szinte egyáltalán nem alkalmas kisgyerekek vagy mozgáskorlátozottak szállítására.

A szabályozás bevezetését követően a páternoszterek száma folyamatosan csökken, ezért a hagyományos, személyszállító örökmozgó liftek ma már igazi kuriózumnak számítanak.

Nem úgy az ipari páternoszterek!

Raktárakban, irattárakban, vagy épp összeszerelő műhelyekben egyre elterjedtebbek azok a többtálcás vagy fiókos automata tároló vagy kiadó berendezések, amelyek a páternoszter elvén működnek és kedvező helykihasználásuk, gyorsaságuk és pontosságuk, csendességük, valamint a széles körű specifikálhatóságuk révén előnybe kerültek a hagyományos raktárberendezésekkel szemben.

Elterjedésüket az is gyorsítja, hogy utólag, jelentős épületátalakítás nélkül is könnyen beszerelhető és üzembe helyezhető berendezések.

Ezekbe azonban már nem lehet beszállni, ezért azt javasoljuk, keressenek egy működő páternosztert a közelben és próbálják ki, milyen egy teljes kör!