Az emelőgépek karbantartása elkerülhetetlen, ám megtérül

Az emelőgépek karbantartása elkerülhetetlen, ám megtérül

Az emelőgépek karbantartása elkerülhetetlen, ám megtérül

A daruk, targoncák és egyéb emelők meghatározott időszakonként teljes körű karbantartást és szervizelést igényelnek. Ezt egészíti ki a napi ellenőrzés, amelyet minden használat előtt el kell végezni a gépkezelőknek. A rendszeres karbantartás nem csak a legjobb állapotban tartja a gépeket, hanem segít csökkenteni a teheremelésben rejlő kockázatokat is.

Az emelőgépek karbantartása meglehetősen tág fogalom. Az egyes gépek esetében ugyanis változhat a szükséges szervizelés gyakorisága és típusa.

A karbantartás a rendszeres tisztítástól a biztonsági funkciók teszteléséig és a sérült alkatrészek cseréjéig mindent magába foglal.

A rendszeres és alapos karbantartás meghosszabbítja a gépek életciklusát, továbbá csökkenti a használatból fakadó veszélyeket és a balesetek bekövetkezésének esélyét is. Vannak azonban további előnyei is.

A karbantartás nyújtotta előnyök

Akár a biztonságról, akár a gépek megbízhatóságáról van szó, a rendszeres ellenőrzés és a szükséges javítások időben, megfelelő szakemberek által történő elvégzése csak előnyökkel jár. A leghatékonyabb cégeknek sikerül beépíteni a fenti szolgáltatást mindennapi működésükbe.

  • Fokozott biztonság

Mivel az emeléshez használt gépek könnyen súlyos sérüléseket is okozhatnak, a gépkezelők és az emelési területen dolgozó egyéb személyek biztonságának maximalizálása létfontosságú. Függetlenül attól, hogy mit emelnek vagy rakodnak, egy-egy meghibásodás veszélyeztetheti a közelben lévőket. Megfelelő karbantartással a szükségtelen veszélyek elkerülhetőek.

  • Nagyobb termelékenység

A gépek folyamatos meghibásodása, leállása miatt a cég általános termelékenysége is csökken. Ezzel szemben a karbantartott, jó állapotú emelők folyamatosan üzemelnek és biztosítják a befektetés megtérülését. Ha egy projekt sikere a működőképes gépeken múlik, a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú.

  • Maximális élettartam

A rendszeres ellenőrzés és karbantartás segít abban, hogy a problémákat még a felmerülésük előtt felismerjék. Ezzel pénzt takaríthatnak meg, amely a drágább javításokra fordítható, továbbá biztosítja, hogy az emelőkből a lehető legtöbbet hozzák ki azok élettartama alatt. A rendszeres karbantartás jóval kisebb költséggel jár, mint egy-egy komolyabb, meghibásodást követő javítás vagy gépcsere.

  • Magasabb viszonteladási érték

Nem minden cég tart fenn egy-egy emelőgépet annak teljes élettartama alatt, többen döntenek úgy, hogy néhány év használat után eladják gépeiket. Egy jól karbantartott daru vagy emelő sokkal többet ér viszonteladáskor, mint egy leharcolt, elhanyagolt példány. A rendszeres karbantartás tehát az eszköz cseréje során is megtérülhet.

A karbantartás gyakorisága

Míg az emelőgépek biztonsági funkciói esetében naponta van szükség ellenőrzésre, egyes belső alkatrészek csak negyedévente igényelnek karbantartást. A pontos karbantartási, szervizelési ciklust normák és a gyártók ajánlásai szabják meg, néhány alapvető igazodási pont azonban ezeken kívül is van:

  • A gép életkora

Egy 5 éves gép természetesen gyakoribb ellenőrzést igényel, mint egy frissen beszerzett.

  • Szerviztörténet

Amennyiben az emelőgép valamelyik alkatrésze többször is meghibásodott, a rendszeres karbantartás során arra különösen figyelni kell.

  • A munkavégzés körülményei

Egyes projektek nagyobb kockázatot jelentenek a gépekre, mint mások. Egy zárt, fűtött helyen dolgozó gép igénybevétele várhatóan alacsonyabb, mint a rosszabb körülmények között használt másik emelőé.

Bízza szakemberekre!

A karbantartási ciklus betartásával tehát nem csak a balesetek kockázata csökkenthető, de könnyen meghosszabbítható az emelőgépek élettartama, illetve lassítható értékvesztésük. Ehhez azonban jól képzett és képesített szakemberek, valamint minőségi, folyamatosan rendelkezésre álló alkatrészek szükségesek.

Az Eco Cranes Kft. leveszi ezeket a terheket partnerei válláról: munkaidőn túl ügyeletünk is elérhető, hogy képzett szerviztechnikusaink a lehető legrövidebb idő alatt, lehetőleg a helyszínen kijavítsák a kisebb vagy nagyobb hibákat és minimalizálják a gépek állásidejét.