Fenntarthatóság és környezetvédelem az emelőgépek alkalmazása során

Fenntarthatóság és környezetvédelem az emelőgépek alkalmazása során

Fenntarthatóság és környezetvédelem az emelőgépek alkalmazása során

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az építőipar milyen nagy környezeti terhelést jelent bolygónk számára. Az építkezéseken felhasznált anyagok, az azok szállításában és mozgatásában részt vevő emelőgépek és eszközök rengeteg szennyezőanyagot bocsátanak ki és veszélyeztetik a környezetet. Az alábbiakban az mutatjuk be, hogyan tehetjük fenntarthatóvá az emelőgépek alkalmazását az építőiparban. Környezetvédelem odafigyeléssel!

Alternatív megoldások alkalmazása

A legtöbb emelőgép működtetése továbbra is energiákkal, például benzinnel vagy gázolajjal történik, amelyek nagy mértékben járulnak hozzá a lég- és vízszennyezéshez.

Azonban – ahogy a személyautók piacán is – egyre elterjedtebbek azok az emelőgépek, amelyek elektromos árammal működnek.

Alkalmazásuk nem csak környezetbarát, de hosszú távon gazdaságosabb is. Ezek az innovatív, környezetkímélő(bb) technológiával működő emelőgépek bizonyos anyagmozgatási feladatok elvégzésében a hagyományos működtetésű emelőkkel egyenrangú teljesítményt tudnak nyújtani, miközben üzemeltetésük jóval kedvezőbb lehet azoknál.

Az elektromos árammal működtetett fixen telepített emelő- és szállítóeszközök, például a szállítószalagok esetében érdemes megfontolni és kiszámolni az olyan alternatív energiaforrások alkalmazásának lehetőségét, mint a nap- vagy szélenergia.

Ilyen jellegű beruházásokkal hosszú távon növelhető az energiahatékonyság és csökkenthető a környezeti terhelés, hozzá lehet járulni a környezetvédelemhez.

 

A megfelelő eszköz a megfelelő feladatra

Jelentős környezeti terheléstől és nem mellékesen felesleges költségektől szabadulhatunk meg azzal, hogy adott feladathoz a megfelelő emelőgépet használjuk.

Természetesen fontos, hogy a felhasználni kívánt anyagok szállítása és mozgatása biztonságos és hatékony módon történjen, amelyben egy daru, targonca vagy egyéb emelő jelentős segítséget nyújthat.

Azonban emelőgépek használata esetén is érdemes figyelni arra, hogy mindig a megfelelő méretű és teljesítményű gépet válasszuk ki az adott feladathoz és ne használjunk túl nagy gépet, mert az feleslegesen növeli az energiafogyasztást és a környezetszennyezést.

 

A megfelelő állapot fenntartása

Harmadik lépésként az emelőgépek rendszeres karbantartására és szükség szerinti javítására kell figyelmet fordítanunk.

Az üzemképesség biztosítása érdekében az emelőgépeknek rendszeres karbantartásra és időnként javításra van szükségük.

A karbantartás során egyebek mellett az olajok és egyéb folyadékok cseréjére is szükség van, mivel ezek a munkavégzéssel járó rendszeres nagy terhelés hatására elhasználódnak, ami a gépek teljesítményvesztését okozza és csökkentheti azok hatékonyságát.

Ugyancsak fontos a kisebb-nagyobb hibák bekövetkezése esetén a szakszerű javítás, egy rosszul működő gép ugyanis kevésbé hatékony, viszont jelentősen balesetveszélyesebb a megfelelően szervizelt társainál.

Az emelőgépek fenntartható használata az építőiparban a jövő kulcsa. Ha a megfelelő gépeket választjuk, a megfelelő munkafolyamatokat alkalmazzuk és odafigyelünk a rendszeres karbantartásra is, hosszabb távon is hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához.