A teleszkópos rakodók

A teleszkópos rakodók

A teleszkópos rakodók

A teleszkópos rakodógépek olyan hidraulikus emelőgépek, amelyek átmenetet képeznek a daruk és targoncák között és nagyon kevés másik emelőgép képes versenyezni sokoldalúságukkal és hasznosságukkal. A gémemelőként is ismert teleszkópos rakodógépek számos területen nélkülözhetetlenek, ezért érdemes alaposabban is megismerni őket.

 

A teleszkópos rakodókat különböző anyagok szállítására és elhelyezésére használják. A rakományt a darukról ismerős gémnek nevezett eszközzel mozgatják, amelynek végére speciális, a rakománytól függő szerelvényeket (pl. villát, markolókanalat) rögzítenek.

Mivel teherbírásuk a darukéval, mozgékonyságuk pedig a targoncákéval vetekszik, a teleszkópos rakodógépeket széles körben használják különböző iparágakban és ágazatokban.

Az építőiparban, mezőgazdasági üzemekben és raktárakban éppúgy megtalálhatóak, mint bányákban vagy az erdészetek felhasználásában.

 

A teleszkópos emelők előnyei

A közepes vagy nehéz emelési kapacitást igénylő feladatokhoz a hagyományos darukkal vagy speciális emelőberendezésekkel összehasonlítva a teleszkópos rakodógépek gazdaságosabb megoldást kínálnak, mivel a cserélhető tartozékaiknak köszönhetően elég sokoldalúak ahhoz, hogy több emelőgépet is helyettesítsenek.

A kimagasló teherbírás és könnyű manőverezhetőség mellett a modern teleszkópos rakodógépek kezelőinek dolgát pedig fejlett biztonsági rendszerek segítik, ideértve a stabilitásérzékelőket és a túlterhelés elleni védelmet, amelyek csökkentik a nehéz emeléssel és a magasban végzett munkával járó kockázatokat.

A szenzorok által küldött jelek alapján futtatott folyamatos kockázatértékelés lehetővé teszi a gépkezelők számára, hogy minden helyzetben biztonságosan mozgassák a rakományt. A darukéhoz nagyon hasonló biztonsági rendszerek az alábbi területeken segítik a gépkezelők munkáját:

  • kormányzás: első kerék-kormányzás, négykerék-kormányzás és rákormányzási lehetőség
  • a gém mozgatása: felfelé és lefelé, balra és jobbra mozgatható, valamint ki- és behúzhatók
  • a villák mozgatása: a maximális rakománystabilitás érdekében

 

A targoncák és a teleszkópos rakodógépek közötti különbség

A targoncák kisebb rugalmasságot és sokkal szűkebb mozgástartományt kínálnak, mivel csak sík felületen képesek mozogni és csak néhány méter magasra képesek emelni.

Ezzel szemben a teleszkópos rakodógépek egyenetlen terepen is képesek a teheremelésre kül- és beltéren egyaránt, ráadásul az emelési magasságuk is nagyobb a targoncákénál.

 

A teleszkópos rakodók tehát sokoldalú és hasznos, okosan választva pedig költséghatékony és fenntartható munkagépek, amelyek számtalan területen gyorsabbá és egyszerűbbé teszik a teheremelési feladatok megoldását.