A hidraulikus gépek elengedhetetlen hozzávalója: a hidraulikaolaj

A hidraulikus gépek elengedhetetlen hozzávalója: a hidraulikaolaj

A hidraulikus gépek elengedhetetlen hozzávalója: a hidraulikaolaj

Nincsen hidraulikus rendszer és hidraulikus gép az abban lévő folyadék nélkül. A hidraulikus rendszerek azonban speciális tulajdonságokkal rendelkező folyadékokat igényelnek: alacsony összenyomhatóság, magas kenőképesség, hőstabilitás és oxidációval szembeni ellenállás. Ezeket az igényeket egy speciális olaj, a hidraulikaolaj képes legjobban kiszolgálni, amely a különféle emelőket és darukat is mozgásban tartja. Ebben a bejegyzésben összeszedtük róluk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Viszkozitás

A viszkozitás az egyes folyadékok és így a hidraulikaolajok vitathatatlanul legfontosabb tulajdonsága.

A viszkozitás határozza meg, hogy mennyire könnyen áramlik egy folyadék.

A különféle hidraulikus rendszerek különböző viszkozitású olajokat igényelnek: egy nagy sebességű hidraulikus préshez hígabb olajra van szükség, míg egy emelő hidraulikus rendszerében sokkal sűrűbb folyadék szükséges a tökéletes működéshez.

A cél minden esetben az optimális áramlás elérése változó hőmérsékleten és nyomáson. A megfelelő viszkozitás hatékony energiaátvitelt és megfelelő kenést biztosít, miközben csökkenti a kopást.

Éppen a fentiek miatt kiemelten fontos, hogy hidraulikus gépeinkben milyen hidraulikafolyadékot használunk!

A különböző hidraulikus rendszereknek egyedi követelményei vannak a hidraulikafolyadékkal szemben, a viszkozitástól a kémiai összetételig. A nem megfelelő folyadék használata olyan, mintha egy szögletes csapot próbálnánk beilleszteni egy kerek lyukba – egyszerűen nem fog működni és ez költséges javításokhoz vagy állásidőhöz vezethet.

 

Szennyeződések

Az is nagyon fontos, hogy a hidraulikafolyadékot tisztán tartsuk, mivel a szennyeződés a hidraulikus rendszerek legrosszabb rémálma.

A por, a víz, a levegő és a kopás során keletkező fémforgácsok rontják az olajok tisztaságát és hátrányosan befolyásolják azok hatékonyságát.

Ennek kiküszöbölésére a rendszeres olajelemzés és szűrés a legjobb védekezés, így biztosítva daruink, emelőink és egyéb hidraulikus eszközeink alkatrészeinek hosszabb élettartamát, valamint a hibamentes működést.

 

A hidraulikafolyadék csak olaj lehet?

Nem feltétlenül! Bár sok hidraulikafolyadék olajalapú, egyes rendszerek vízalapú vagy szintetikus folyadékokat használnak, amelyeket úgy terveztek, hogy megfeleljenek az elvárt teljesítménykritériumoknak.

 

A hidraulikaolaj tehát nem csak egy egyszerű kenőanyag, hanem a modern gépek elengedhetetlen összetevője, amely biztosítja a pontosságot, a teljesítményt és a tartósságot a hidraulikus rendszerekben jelen lévő hatalmas erőhatásokkal szemben.