Néhány biztonsági tanács teheremeléshez

Néhány biztonsági tanács teheremeléshez

Néhány biztonsági tanács teheremeléshez

A daruk rendkívül erős berendezések, amelyek lehetővé teszik akár igen nehéz terhek megemelését is és jelentősen megkönnyítik az építkezéseket. Mindezek mellett azonban a daruk és maga az emelés is potenciális veszélyt jelentenek, mivel a daruk, illetve az általuk megemelt és mozgatott terhek is kárt okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket. Az időről-időre kiadott baleseti statisztikák rávilágítanak a teheremelés biztonságának fontosságára a folyamat minden szakaszában, beleértve a szállítást, a rögzítést és az emelést is.

Az alábbi 9 alapvető szabály betartásával jelentősen csökkenthetőek a daruzásban rejlő veszélyek.

1. Válassza a megfelelő darut a munkához!

A daru biztonságos működésének biztosítása a megfelelő daru kiválasztásával kezdődik. A daruk lehetnek mozgathatóak vagy rögzítettek. Utóbbiakat általában ipari környezetben, összetett vagy magasépítési projektekben használják. A mobildaruknak is sokféle változata létezik, ezért ügyeljen arra, hogy az adott helyszínhez leginkább megfelelő darut válassza!

2. Mindig alkalmazzon képzett személyzetet!

A daruk biztonságos üzemeltetéséhez képzett és minősített személyzetre van szükség. Ügyeljen arra, hogy a vonatkozó előírásoknak eleget tevő szakképzett személyzet kezelje a teheremelés során alkalmazott gépeket. Ennek betartása érdekében a legtöbb darubérlési konstrukcióban megfelelő személyzet is szerepel.

3. Ismerjék a kezelési kézikönyvek tartalmát!

Bárki, aki darukkal dolgozik, részletes és alapos ismeretekkel kell rendelkezzen a működtetett gépre vonatkozóan, mivel a különböző gyártók darui egyedi kezelőszervekkel és jellemzőkkel (terhelhetőség, biztonsági mechanizmusok, stabilizátorok stb.) rendelkeznek.

Ezek megismeréséhez a kezelési útmutató létfontosságú információkat tartalmaz.

4. Rendszeres ellenőrzés!

A gépkezelőnek a munka megkezdése előtt minden esetben ellenőrzéseket kell végeznie a daru általános állapotára, motorjára, hidraulikus és biztonsági rendszereire vonatkozóan, hogy megbizonyosodjon arról, a daru biztonságosan működtethető.

5. Biztosítson megfelelő munkakörnyezetet!

A daruzás megkezdése előtt alapvető, hogy az emelés teljes folyamatát megtervezzük és annak helyszínét lehetőség szerint minden akadálytól megtisztítsuk. A nem mozgatható akadályokat (elektromos vezetékek, fák stb.) a gépkezelőnek ismernie kell azoktól az emelés során mindenkor biztonságos távolságot kell tartania.

Teheremelés közben egy irányító személynek kell segítenie a darukezelőt, ügyelve a lehetséges veszélyekre.

6. Ügyeljen a megfelelő kitámasztásra!

A mobil daruk kitámasztó karokat vagy egyéb stabilizáló elemeket alkalmaznak az emelés közbeni stabil helyzet megtartása, a borulás elkerülése érdekében. A daru stabilizálása során

  • mindig kövesse a gyártók útmutatásait;
  • mindig stabil felületre támasszon ki;
  • mindig használjon kitámasztó alátéteket a kitámasztó karok alatt.

7. Megfelelően rögzítse az emelni kívánt rakományt!

A rakományok megfelelő rögzítése megakadályozza a tárgyak leeséséből fakadó baleseteket. A rögzítés során ügyeljen arra, hogy a megfelelő anyagú, méretű és szakítószilárdságú kötelet vagy hevedert alkalmazza. Az erő, a súlyeloszlás és a kötélzeti technikák ismerete és alkalmazása biztosítja a biztonságos emelést még a legszabálytalanabb és legnehezebb terheknél is.

8. Ügyeljen a terhelési korlátokra!

Bár a legtöbb modern daru fel van szerelve terhelési nyomaték-jelzőkkel és egyéb biztonsági rendszerekkel, a darukezelőknek továbbra is tudniuk kell olvasni és értelmezni a terhelési diagramokat, hogy felkészüljenek a biztonságos emelésre.

9. Megfelelő kommunikáció!

A daruk biztonságos üzemeltetésének elősegítése érdekében a gépkezelőt segítő irányító képes hatékonyan kommunikálni a darukezelővel a daru haladásának irányáról és sebességéről, valamint a rakomány emelésének részleteiről. A kommunikáció során leggyakrabban rádiót és karjelzéseket alkalmaznak.