Az alumínium – megmunkálása és felhasználása

Az alumínium – megmunkálása és felhasználása

Az alumínium – megmunkálása és felhasználása

Ahogyan azt az alumíniumról szóló írásunk előző részében már tisztáztuk, széles körű elterjedtségét és alkalmazását nagyban köszönheti a könnyű formálhatóságának. Cikksorozatunk második része erről, az alumínium megmunkálásáról és felhasználásáról szól.

Megmunkálás

Az eredeti alumínium a gyártási folyamat végén leggyakrabban sajtolható buga, öntvénylap vagy önthető ötvözet formájában áll rendelkezésre.

Ehhez igazodva a megmunkálás leggyakoribb formái – hasonlóan az acél formálásához – a sajtolás, a hengerlés, illetve az öntés.

Öntés

Az alumínium fizikai tulajdonságai egyéb fémekkel keverve módosíthatóak. Az ötvözés során ennek a könnyűfémnek még felhevített, folyékony formájában növelhető mind a szilárdsága, mind az alakíthatósága, illetve módosítható a színe (fényes vagy matt alumínium). Az ötvözött és kiöntött alumínium megszilárdulását követően sajtolással és hengerléssel tovább formálható.

Sajtolás

A sajtolás egy viszonylag egyszerű mechanikai folyamat, amelynek során a tiszta vagy ötvözött alumínium számtalan felhasználásra kész formára vagy profilokká alakítható.

Hengerlés

A hengerlés szintén mechanikai megmunkálási eljárás. Ennek során a szilárd alumíniumot a kívánt vastagságú lapokká nyújtják. A hengerlés extrém példája a minden háztartásban jelen lévő alufólia a maga 1 milliméternél is kisebb vastagságával.

Felhasználás

Csomagolóipar

A fenti módszerekkel megmunkált alumínium hosszú élettartamának, korrózióállásának és kiváló hővezető képességének köszönhetően igen széles körben alkalmazott fém az ipar szinte minden szegmensében, de akár otthonunkban is.

A konyhaszekrényben ugyanis az alufólia mellett szinte minden háztartásban találunk az egészségre nem ártalmas alumíniumból készült főzőedényeket és egyéb konyhai eszközöket, míg hűtűnkben is megfordulnak alumíniumba csomagolt üdítők vagy sörök.

Közlekedés

Az alumínium könnyű ám magas teherbírású fém, ezért alkalmazása csökkenti a járművek energiafogyasztását, ezért előszeretettel alkalmazzák az autó-, illetve a repülőgépgyártás területén is.

Az utakon lévő jelzőtáblák is alumíniumötvözetből készülnek, ezért is voltak sokáig a színesfém-tolvajok kedvelt célpontjai.

Építőipar, gépgyártás

A járművek mellett az építőipar és a gépgyártás is előszeretettel alkalmazza a könnyű, ám szilárd alumíniumot különféle szerkezeti elemek gyártása során. A könnyűfém elemek az acélnál alacsonyabb súly mellett is magas szilárdsági mutatókkal rendelkeznek, élettartamuk pedig különösebb kezelés vagy gondoskodás nélkül is kimagasló.

Újrahasznosítás

Az alumínium élettartama ráadásul újrahasznosítással tovább növelhető: az eredeti alumínium előállítása energiaigénye mindössze 5%-ának felhasználásával 100%-ban újrahasznosítható. Az így előállított fém tulajdonságai teljes mértékben megegyeznek az eredeti alumíniuméval, ezért nem csak energiahatékony, de fenntartható alapanyag is.

A képet a Pixabayról töltöttük le.