Az alumínium - jellemzői és előállítása

Az alumínium - jellemzői és előállítása

Az alumínium - jellemzői és előállítása

Az alumínium gyakori, alacsony súlyú, könnyen alakítható és formázható, korrózióálló, ezért széles körben felhasznált fém. Számos kedvező tulajdonsága miatt az emeléstechnikában is gyakran alkalmazzák, érdemes tehát kicsit többet is megtudni róla.

Jellemzői

Az alumínium puha, vágható, ezüstfehér, porrá törve szürke könnyűfém, amely a periódusos rendszer III. főcsoportjába tartozik. Rendszáma 13, vegyjele Al.

Az oxigén és a szilícium után a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme, mivel azonban könnyen reakcióba lép más kémiai anyagokkal, elemi állapotában nem fordul elő.

Fontos összetevője az agyagásványoknak, a bauxitnak, a csillámoknak és több kőzetalkotó ásványnak, amelyeket alumínium-szilikátoknak nevezünk.

A vassal és acéllal ellentétben nem korrodálódik, mivel levegő hatására a felszínén nagyon rövid idő alatt oxidréteg alakul ki, amely megvédi a további oxidációtól.

Az alumíniumtermékeken a védő oxidréteget mesterségesen vastagítják. Az eljárás neve eloxálás.

Története

Hiába ismerték a timsót már az ókorban is, elsőként Lavoisier, majd Davy sejtette meg róla, hogy az egy addig ismeretlen fém sója lehet, amit Davy nevezett el „alumíniumnak” a timsó angol „alum” elnevezése után.

A fémet először Ørstednek sikerült szintetizálnia 1825-ben. A világ első 1 kg tömegű alumíniumtömbjét az 1855. évi párizsi világkiállításon mutatták be. Az új fém ára akkoriban még az aranyéval vetekedett, Charles Martin Hall és Paul Héroult azonban 1866-ban – egymástól függetlenül – felfedezte, hogy kriolitos elektrolízissel nagy mennyiségben is előállítható, így már sokkal megfizethetőbbé vált.

Előállítása

Az alumínium a bauxitból a timföldön keresztül állítható elő. A folyamat az alábbiak szerint zajlik:

1. Bauxitbányászat

Az alumínium előállítása a nyers bauxit kibányászásával kezdődik. Ennek a leginkább az egyenlítői égövben fellelhető anyagnak magas, 15–25% az alumíniumtartalma.

2. Timföldfinomítás

A kibányászott bauxitból Bayer-féle finomítási technológiával timföldet, azaz alumínium-oxidot nyernek ki. A timföldben az alumíniumatom oxigénhez kötődik, ezt a kötést elektrolízissel kell felbontani. A timföldből 2:1 arányban (azaz 2 tonna timföldből 1 tonna alumínium) állítanak elő eredeti fémet.

 

Az így kinyert eredeti alumínium már megmunkálható. Erről, valamint az alumínium felhasználási területeiről következő cikkünkben lesz szó.

A kép  a Pixabayról származik.