Darukisokos - Fix daruk

Darukisokos - Fix daruk

Darukisokos - Fix daruk

A daruk hosszú múltra tekintenek vissza és számos fajtájuk alakult ki az évszázadok, sőt évezredek során. Ahhoz, hogy könnyebb legyen azonosítani egy-egy darut vagy kiválasztani az emelési feladathoz leginkább megfelelőt, összegyűjtöttük a különféle daruk legelterjedtebb típusait és azok fő felhasználási területeit. A mobildaruk után  bejegyzésünkben a fix daruk legfontosabb fajtáiról lesz szó.

Fix daruk

A rögzített daruk általában egy helyen vannak rögzítve és legtöbbjüket a projekt helyszínére kell szállítani és ott és összeszerelni, majd a projekt befejezését követően szétszerelni és ismét elszállítani.

A fix daruk a mobilitás (természetesen plusz költséggel járó) hiányát azzal kompenzálják, hogy a mobil daruknál nagyobb terhek megemelésére és még nagyobb magasságok elérésére képesek.

Híddaru

Lásd a kiemlet képen!

A híddaruk jellemzően ipari környezetben találhatóak meg. Nevüket hídra hasonlító formájukról kapták, csak ezeken nem gyalogosok vagy járművek, hanem az emelőszerkezetek haladnak.

A híddaruk egy változata a portáldaru, bár néha a két kifejezést felcserélve is használják. A legjelentősebb különbség a híd- és a portáldaru között, hogy a portáldarut két acélvázas láb tartja. A portáldarukat gyakran építik meg úgy, hogy az emelési területen sínrendszereken mozgathatóak legyenek.

Legfőbb jellemzőjük: hatékonyság, hosszú élettartam

Forgódaru

daruk, Darukisokos – Fix daruk

Az ilyen típusú daruk állandóan egy munkaállomásra vannak felszerelve és jellemzően ismétlődő feladatokhoz használják őket. A forgódaruk karját általában a helyiség falára, esetleg a padlóra szerelt oszlopra szerelik fel és mozgatható emelővel látják el.

Legfőbb jellemzőjük: hatékonyság az ismétlődő feladatok során

Ömlesztett árukat rakodó daruk

daruk, Darukisokos – Fix daruk

Ezek a daruk olyan nagy mennyiségű, jellemzően nehéz anyagok mozgatására és rakodására szolgálnak, mint például a szén, a vasérc vagy egyéb ásványok. A gém végén speciális horoggal rendelkeznek, amely egy megfogó mechanizmust és egy vödröt alkalmaz az anyagok megragadására, megtartására és emelésére.

Legfőbb jellemzőjük: ömlesztett áruk hatékony emelése.

Raktári daruk

daruk, Darukisokos – Fix daruk

A rakodódaruk targoncaszerű mechanizmussal rendelkező automatizált emelők, amelyek elsősorban a raktári tárolás során keletkező anyagmozgatási igények ellátására épültek. Általában olyan helyeken használják őket, ahol könnyen automatizálható emelési folyamatokat kell elvégezni vagy különleges munkakörülmények (például extrém hideg hőmérséklet) uralkodnak.

Legfőbb jellemzőjük: targoncaszerű mechanizmus, emelés extrém körülmények között

Toronydaruk

daruk, Darukisokos – Fix daruk

A magas épületek építésénél általánosan használt toronydaruk elképesztő emelési képességeket kínálnak. Méretükből adódóan az épülettel együtt épülnek, mellette nőnek, az épület elkészülte után pedig megfordul a folyamat. Magasságukkal, hatósugarukkal és teherbírásukkal a toronydaruk nélkülözhetetlen eszközt jelentenek egy magas épület építésénél.

Legfőbb jellemzőjük: kiemelkedő teherbírás és magasság.