Mindenki ismerőse: a munkavédelmi sisak

Mindenki ismerőse: a munkavédelmi sisak

Mindenki ismerőse: a munkavédelmi sisak

Mindenki ismeri és használja, mégis kevesen szeretik, noha a munkavédelmi sisakok – elterjedt nevükön kobakok – talán a legfontosabb személyi védőeszközök és viselésük kötelező minden olyan munkavégzés során, ahol a fej sérülésnek lehet kitéve.

Funkciója és felépítése

A munkavédelmi sisakok egyetlen, ám kiemelten fontos funkciója a munkavállaló fejének védelme. Védelem főként a leeső tárgyak, ütések és az egyéb fizikai behatások ellen, amelyek súlyos, esetenként végzetes fej- vagy agysérülést okozhatnak.

Ugyancsak a munkavédelmi sisakok nyújtanak védelmet az áramütés, valamint az ívhúzáskor keletkező magas hőmérséklet, valamint a fémmegmunkálás területén az esetleges égési sérülések ellen is.

A sisakok két szerkezeti egységből állnak. A fejet érő káros erőhatásokat a fejvédők külső héja fogja fel és csillapítja, majd a sisak betétje, a fejszalag a lehető legegyenletesebben oszlatja el a fejen, hogy azt a legkisebb erőhatás érje.

Hasonló elv alapján védik a fejet a motoros és kerékpáros bukósisakok is.

Kiemelt munkavédelmi jelentőségük miatt a sisakoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

A munkavédelmi sisakokra vonatkozó legáltalánosabb követelményrendszer az EN 397 szabvány, amely tartalmazza az ipari védősisakokra vonatkozó alap és kiegészítő követelményeket, ezek jelölését, illetve a tájékoztatóban kötelezően feltüntetendő információkat is.

A szabvány szerint a sisakokkal szemben támasztott alapkövetelmények az alábbiak:

fej beütésének veszélye elleni védelem;

– maximum 5 KN erejű, zuhanó tárgyak ütőhatása elleni védelem;

– áthatolás, átlyukadás elleni védelem.

 

A munkavédelmi sisakok viselésének szabályai

Az előírások betartása, a megfelelő alkalmazás minden munkavédelmi eszköz, így a sisakok esetében is kiemelkedően fontos.

  1. Ahol előírás a munkavédelmi sisak, ott azokat a munkavégzés során folyamatosan viselni kell. Lehet, néha kényelmetlen, ez azonban nem lehet túl nagy ár fejünk biztonságáért cserébe.
  2. A munkavédelmi sisakokat minden esetben megfelelően beállítva, a fejre tökéletesen illeszkedve kell viselni, annak érdekében, hogy maximálisan kifejthessék védőhatásukat. A jól beállított sisak nem csúszkál, ám nem is szorítja viselője fejét.
  3. A sérült sisakokat minden esetben ki kell cserélni, mivel azok károsodásukat követően már nem nyújtanak megfelelő védelmet. Ugyancsak cserélni kell az elhasználódott, elöregedett sisakokat is. A sisakok életciklusa általában 3-5 év, amelynek betartása érdekében a gyártás ideje minden esetben jelölve van a sisakok belsejében.

 

Modern megoldások

A korábban ismert egyenfazonú, gyakran kényelmetlen és rosszul szellőző munkavédelmi sisakokat szerencsére kezdik kiszorítani és leváltani a modern anyagokból készült, könnyebb, ergonomikus kialakítású és kényelmesebb kobakok, amelyeket – noha az esztétikum nem az elsődleges szempont a tervezés során – már sokszor egyedi designnal látnak el a gyártók.

Ezek a sisakok már nagyon távol állnak a régebbi, kényelmetlen kobakoktól, így egyre kevesebb kifogás szólhat viselésük ellen.