Biztonságban a liftekben

Biztonságban a liftekben

Biztonságban a liftekben

Folyamatosan fel- és le, számtalan utast szállítva nap mint nap, szerte a világon. A liftek jelentős könnyítést jelentenek életünkben, Otis úr találmánya nélkül például igen nehéz lenne feljutni a toronyházak magasabban lévő szintjeire. Az igazi felhőkarcolókról nem is beszélve. A liftek folyamatos, mégis biztonságos üzemeltetéséhez – a rendszeres karbantartás mellett – jelentős mértékben hozzájárulnak a gyártók által beépített biztonsági rendszerek is.

A liftek biztonsági rendszerei a felhasználók és az épületek biztonságának megóvása érdekében különféle mechanikus és elektronikus eszközöket használnak. Nézzük, melyek a legfontosabbak, amelyeket a legtöbb liftben megtalálunk.

  1. Ajtózárak: A legtöbb modern lift ajtajai elektronikusan és automatikusan záródnak és csak akkor nyílnak ki, amikor a lift a megfelelő szintre érkezik. A megoldás megakadályozza, hogy az utasok kiessenek a liftből vagy szabálytalan és veszélyes helyeken nyissák ki annak ajtajait.
  2. Túlterhelés-érzékelők: Szintén a legtöbb liftben megtalálható az a rendszer, amely érzékeli, ha a lift túlterhelt, tehát az utasok össztömege meghaladja a gyártó által meghatározott súlyhatárt. Ilyen esetekben a biztonsági mechanizmus jelzi a hibát és nem engedi elindulni a túlterhelt, ezért balesetveszélyes liftet.
  3. Automatikus vészleállítás: Amennyiben a lift érzékelői hibát észlelnek, mert a lift hirtelen felgyorsul vagy zuhan, az automatikus vészleállítás azonnal működésbe lép, lefékezi a liftet és megakadályozza annak további működését. Ez a funkció segít megelőzni azokat a baleseteket, amelyek abból fakadnak, hogy a lift hibásan működik.
  4. Tűzvédelmi rendszerek: A liftek tűzvédelmi rendszerei megakadályozzák a tűz terjedését a liftaknában és az épületben. Ezek a füst- és hőérzékelőkből, a tűzjelző berendezésekből, valamint az automata tűzoltó készülékekből álló rendszerek képesek leállítani a lifteket, amennyiben szükséges. Ahogy arról már korábbi bejegyzésünkben is szó esett, a liftek ilyen esetekben általában a földszintre térnek vissza.
  5. Kommunikációs csatorna: Műszaki hiba esetén a liftben ragadt utasok kapcsolatba léphetnek az üzemeltető vagy a gyártó műszaki ügyeletével. A hangkapcsolat mellett a modern liftek már biztonsági kamerákkal is fel van felszerelve, amelyek felügyelik a liften belüli tevékenységet, megakadályozva a vandalizmust, a lopást és a liftben elkövetett támadásokat, növelve a felhasználók biztonságát.

A fentieken túl a modern liftek, liftrendszerek rendelkezhetnek további biztonsági funkciókkal is, például automatikus ajtózáró rendszerekkel, katasztrófa vészstop gombbal, illetve mozgáskorlátozott személyek számára kialakított speciális biztonsági funkciókkal.

A legfontosabb azonban továbbra is az, hogy a lifteket – természetesen a biztonsági rendszereikkel és funkcióikkal együtt – rendszeresen karbantartsák és ellenőrizzék, hogy működésük során minimalizálható legyen a balesetek bekövetkezésének esélye.