A teheremelés segédeszközei: kötelek, sodronyok

A teheremelés segédeszközei: kötelek, sodronyok

A teheremelés segédeszközei: kötelek, sodronyok

Az emeléstechnikai eszközök jelentős és meghatározó elemei az általános vagy egyedi emelési célokra készített különféle kötelek és sodronyok, valamint a biztonságos szállítást, teheremelést lehetővé tevő rakományrögzítők.

A modern kötelek jellemzői

A kötelek fonalak vagy fémhuzalok összesodrásával, esetleg fonatolásával készülő erős, vastag termékek. Mivel nagy húzó- és szakítószilárdság jellemzi őket, hamar központi szerepet kaptak az emeléstechnikában.

A kötélgyártáshoz korábban természetes anyagokat, főként kendert használtak, ezeket azonban az elmúlt évtizedekben kiszorították a mesterségesen előállított anyagok, amelyek alkalmazásával még nagyobb szakítószilárdságot és jelentősen hosszabb élettartamot lehet elérni.

Ezek közül a leggyakoribb a poliészter alkalmazása, mivel a poliészter szálból készült kötelek és hevederek kiemelkedően nagy teherbírásúak, nagy terhelhetőségük ráadásul alacsony saját tömeggel párosul.

Mivel puhák és minden irányba hajlékonyak, felveszik az emelni vagy rögzíteni kívánt teher alakját, miközben kíméletesek azzal.

Mivel a szintetikus anyagok a káros UV sugárzással és a korrózióval szemben egyaránt ellenállóak, a műszálas kötelek, az ezekből készített (gyakran tehermegfogókkal kombinált) függesztékek és hevederek élettartama a hagyományos kötelek többszöröse.

Ha igazán erős anyag kell

Amikor valami igazán nehezet kell megemelni és már a modern, műanyagszálas kötelek is kevésnek bizonyulnak, eljön az acélsodronyok ideje.

Az acélszálakból készült, különösen erős sodronyköteleket leggyakrabban emeléshez és felvonáshoz használják daruknál, illetve lifteknél, de kiválóan alkalmasak erőátvitelre is (például a bovdenek).

Az acélszálakból készült sodronyok gyakran merevebbek, kevésbé hajlékonyak, mint a műanyagszálas kötelek.

A sodronykötelek élettartamát a rájuk ható kopás vagy korrózió csökkenti, szakadásuk pedig komoly veszélyeket rejt magában, ezért folyamatos felülvizsgálatuk (nyúlás, kopás, szálak épsége) és karbantartásuk (tisztítás, külső és belső kenés) elengedhetetlen a daruk és felvonók biztonságos üzemeltetéséhez.

Fixáláshoz

A rakományok járművön történő szállítása közben fellépő erőhatások (rázkódás, csúszás, billenés) miatt kialakuló balesetveszély, valamint a rakomány elmozdulása miatti sérülését, illetve a szállító jármű sérülését a legegyszerűbben rakományrögzítőkkel lehet elkerülni és megelőzni.

Ezek a kötözőeszközök egyaránt készülhetnek műanyagszálas anyagokból vágy acélláncok felhasználásával.

Közös jellemzőjük azonban, hogy alkalmazásukkal a rakomány rögzítése gyorsan, egyszerűen, mégis biztonságosan elvégezhető és hogy a gazdag méret- és teherbírásválaszték miatt a rakományok teljes köréhez található megfelelő rakományrögzítő eszköz.