Szóróanyagok

Szóróanyagok

Szóróanyagok

A fémfelületek időtállósága, korrózióvédelme különböző felületkezelési eljárásokkal (festéssel, szinterezéssel vagy galvanizálással) növelhető. Ezek az eljárások azonban akkor hatékonyak, ha a kezelt felület teljesen tiszta. A fémtiszta felület leghatékonyabban és leggyorsabban szemcseszórással érhető el, amely során nagy nyomású sűrített levegővel különböző anyagokból készült, apró méretű szemcséket juttatnak a megtisztítani kívánt munkadarabokra. A nagy energiával becsapódó szemcsék a súrlódás következtében eltávolítják, lekoptatják a tisztítandó anyag felületi rétegét, így az fémtisztává válik.

A legelterjedtebb szóróanyagok

Szemcseszórás során korábban szinte kizárólag homokot használtak a technológia fejlődése és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése miatt azonban a szemcseszóráshoz használt anyagok köre kibővült. Napjainkban a felhasznált szóróanyagok minőségét és mennyiségét minden esetben a kezelendő felület és annak anyaga határozza meg, mivel a különböző anyagok és azok változó szemcsemérete eltérő koptató hatással bírnak a szórt felületen. A korund és az acél szemcse mellett a zúzott üveg, a kerámia, valamint a szárazjég a legelterjedtebb. Az acél előállításáról és megmunkálásáról írtunk már korábban, az üveg és főleg a korund azonban szintén igen érdekes anyagok. Ezekről lesz szó egy kicsit bővebben.

Üveg

Az általában apróbb szemcséjű, osztályozott üveggyöngy igen közkedvelt a szemcseszórás autóipari alkalmazása során. Alapanyaga, az üveg olyan amorf szilárd anyag, amelynek egyes tulajdonságai a folyadékokra jellemzőek. Az üveg forrón ugyanis közismerten cseppfolyós, lehűlés közben viszont kristályosodás nélkül jut mechanikailag szilárd állapotba.
Ellentétben ugyanis a szilárd kristályos anyagokkal, az üvegeknek nincs határozott olvadáspontjuk, csupán a viszkozitásuk változik hevítés és hűtés hatására.
A gyártás folyamata alapvetően az olvasztás, a különféle technológiák alkalmazásával végzett formázás és a hűtés lépéseiből áll. A közel 100 000 üvegfajta közül 7–800 használata terjedt el az iparban. Szemcseszóráshoz a nagy tisztaságú szilícium-dioxid üveg, ismertebb nevén a kvarcüveg a leginkább alkalmazott üvegfajta.

Korund

A szemcseszóráshoz használt barnakorund mesterséges anyag, amelyet kalcinált bauxitból elektromos ívkemencében, redukáló olvasztás technológiájával állítanak elő. A normál korund kiemelkedően kemény (Knoop 1800/2100, Mohs 9) és rendkívül stabil anyag, amely kiválóan alkalmas vas- és acélfelületek tisztítására, illetve felületi érdesítésére.
Mivel vasmentes, rozsdamentes (inox) anyagok szemcseszórására is használható.
A természetben található nemes korund színtelen és áttetsző, de szennyeződések hatására elszíneződhet: vörös színű változata a rubin, minden egyéb színű változatai a zafírok. Napjainkban már nagyobb mennyiséget állítanak elő belőle, mint amennyit a természetes lelőhelyek szolgáltatnak. A szemcseszórás mellett ékköveket készítenek belőle, valamint a műszerek, órák alkatrészeinek gyártása során is alkalmazzák.