Vigyázat, túlméretes szállítmány! (daruszállítás)

Vigyázat, túlméretes szállítmány! (daruszállítás)

Vigyázat, túlméretes szállítmány! (daruszállítás)

Korábbi cikkünkben az elkészült daruk gyártást követő szállításának logisztikájáról esett szó. Bizonyos esetekben a daruelemek szabványos értékeket meghaladó mérete vagy tömege miatt túlméretes szállítmánynak minősülnek, amelyekre speciális szabályok vonatkoznak. Ezek célja egyrészt a közlekedés biztonságának fenntartása, másrészt a közúti infrastruktúra védelme. Számos rakomány indokolhat túlméretes szállítást: munkagépek, transzformátorok, vasbeton elemek, acélszerkezetek, tartályok és silók, CNC gépek, plazmavágó gépek és egyéb berendezések.

 

Előzetes bejelentés

Túlméretes rakomány esetén a szállító cégeknek engedélyt kell beszerezniük a szállításhoz, amely meghatározza a szállítás útvonalát, az időpontját és a szállításra szánt járművek típusát.

Az engedélyezési folyamat a túlméretes rakományok szállításának előzetes bejelentésével indul.

Mivel az engedélyt a közlekedési hatóság állítja ki, a bejelentést is ennél a szervnél kell megtenni. A bejelentés alapján az engedélyezési folyamat során mérlegelik az adott szállítás paramétereit és lehetséges hatásait.

A pontos és hatályos rendelkezéseket a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet tartalmazza.

Az engedélyezés folyamata

Az engedély kiállításának folyamata gyakran időigényes lehet, mivel a közlekedési hatóságnak minden szempontot mérlegelnie kell annak érdekében, hogy a szállítás ne sértse meg a közlekedés biztonságát és a lehető legkisebb fennakadást okozza.

Az engedélyek kiadása során a közlekedési hatóság figyelembe veszi a rakomány méretét és súlyát, a fuvar tervezett útvonalát, valamint a szállítójármű vagy -járművek típusát.

Ezeknek a járműveknek eleget kell tenniük az előírt műszaki követelményeknek, amelynek érdekében rendszeres műszaki ellenőrzésen kell átesniük.

Ugyancsak figyelembe veszi a hatóság az engedély kiadása során az évszakot és a napszakot, a látási, valamint a várható időjárási viszonyokat is.

A folyamat végén a közlekedési hatóság engedélyt bocsát ki, amelyben meghatározza a fuvar paramétereit. Ennek hiányában szabályosan nem végezhető a túlméretes áruk szállítása és a fuvarozó megbírságolható.

Ez a megfelelő engedély beszerzésével elkerülhető költség. Ami viszont nem az: a szállítmányért fizetendő, az engedélyben meghatározott túlméret és túlsúly díj, amelyet a fuvar megkezdése előtt be kell fizetni, illetve a különleges biztosítás díja.

Speciális kíséret

Mivel a túlméretes rakományok – főként méretük miatt – gyakran akadályozzák a forgalmat és növelik a balesetek kockázatát, a szállításnak a lehető legrövidebb ideig kell tartania, valamint bizonyos esetekben közlekedési hatóság a túlméretes és nehéz teher szállítását speciális felvezető, járműkísérő autók alkalmazásához kötheti.

Ezek a kísérőautók speciális jelzésekkel és bizonyos esetekben különleges jelölésekkel vannak felszerelve.

Feladatuk egyrészt, hogy figyelmeztessék a többi közlekedőt a túlméretes szállítmány érkezésére, másrészt az is, hogy biztosítsák a túlméretes szállítmányra vonatkozó sebességkorlátozások betartását.

 

Amikor tehát egy nagyobb toronydarut látunk dolgozni egy-egy építkezésen, érdemes elgondolkodni azon is, hogyan és milyen bonyolult folyamat végén jutott oda.