Hidraulikus emelőkkel minden kicsit könnyebb

Hidraulikus emelőkkel minden kicsit könnyebb

Hidraulikus emelőkkel minden kicsit könnyebb

A mechanikus emelők különféle fajtái mellett a hidraulikus emelő is igen gyakran használt eszköz a kézi erő megsokszorozására, amivel a nehezebb emelési feladatok egyszerűbbé, a munka hatékonyabbá tehető. Nem csoda hát, hogy különböző kivitelei széles körben használatosak az iparban és a mezőgazdaságban egyaránt.

Működésének alapjai

A hidraulikus emelő leginkább elterjedt alakja egy dugattyúval ellátott kis keresztmetszetű henger, amely csővezetéken keresztül kapcsolódik egy másik, nagyobb keresztmetszetű, szintén dugattyút tartalmazó hengerhez.

A zárt rendszer vízzel vagy olajjal, esetleg különleges hidraulikafolyadékkal van feltöltve.

Működés közben a vékony hengerben kis erővel elmozdított dugattyú átpréseli a folyadékot a nagy hengerbe, amelynek dugattyúját sokkal nagyobb teherrel szemben is képes elmozdítani.

Mindez a hidrosztatika alaptörvényén alapul, ami kimondja, hogy nyugalomban lévő folyadék minden azonos magasságban lévő pontjában a nyomás azonos és minden irányban egyenlő akkor is, ha a saját súlyán kívül többletnyomás is hat rá.

A törvény a 17. századi nagy francia tudós, Blaise Pascal után Pascal-törvénye néven is ismert.

Mivel a folyadék összenyomhatatlan, a kisebb hengerből kiáramló folyadék térfogata megegyezik a nagyobb hengerbe beáramló folyadék térfogatával.

A kisebbik dugattyú elmozdulásával kipréselt folyadéktérfogat kerül át a nagyobb dugattyúhoz, ami ott tehát kisebb elmozdulást eredményez.

Munkát ugyan nem spórolunk meg, a kinyerhető energia ugyanis mindig egyenlő a befektetett munkával (újabb fizikai törvényszerűség: az energiamegmaradás elve), a teheremelés mégis könnyebb. Különösen akkor, ha a hidraulikus emelőt nem kézzel, hanem egy szivattyúval működtetjük.

Számos előny, széles körű elterjedtség

Az egyszerűbb kézi hidraulikus emelőket ugyanis a komplexebb változatok követték, amelyekben a folyadékot szivattyú mozgatja, annak áramlását pedig szelepek szabályozzák.

Ez a megoldás könnyű kezelhetőséget, nagyobb pontosságot és biztonságos munkavégzést tesz lehetővé a hidraulikus emelőkkel.

Teljesen megalapozott tehát ezen emelőtípus széles körű elterjedtsége. A háztartási felhasználás mellett a különféle méretű és teherbírású hidraulikus emelők megtalálhatóak

  • a mezőgazdaságban,
  • a raktárakban,
  • az építőiparban,
  • a gépgyártásban,
  • a kohászatban

egyaránt.

Mivel ezen az elven több szerszám is működik (kézi targonca, raklapemelő, a tűzoltók hidraulikus ollói, platós teherautók hátfala), aki nyitott szemel jár, igen hamar talál maga körül egy hidraulikus emelőt.