A kovácsolásnál jóval később kialakult, azonban jelentősen nagyobb fémmennyiség megmunkálására alkalmas módszer, amely acélrudak és lemeztáblák kialakítására tökéletesen megfelelő.
Hatékonysága mellett további előnye, hogy a hengerelt termékek alak- és méretválasztéka rendkívül változatos.
A hengerlés során az fém alakítását a hengerállványban elhelyezkedő forgó hengerek végzik. Az adott termék hengerlésére telepített, egy, vagy több hengerállványból álló egység a hengersor. A hengermű a hengersor és az ahhoz kapcsolódó, előkészítő és kiegészítő műveleteket (a fém melegítése, hűtése, hőkezelése) végző részlegek összefoglaló neve.
A hengerléssel megmunkált termékek túlnyomó része előtermék jellegű, ezeket egyéb technológiákkal alakítják tovább. Közvetlenül csak kisebb részüket, mint a betonacélokat, a tartószelvényeket, vagy épp a vasúti síneket használják fel.
A hengerelt termékeket alakjuk alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:
- Rúdacélok: üregezett hengerekkel, melegen alakított, egyszerű alakú (kör, négyzet, téglalap stb.) szelvények.
- Idomacélok: ezek szelvényét általában különböző betűk (L, I, U, T, Z) alakjához hasonlítják.
- Hengerhuzalok: kisebb átmérőjű körszelvényű termékek, amelyeket kizárólag csévélve gyártanak.
- Lapos-termékek: hengerelt lemezek és szalagok.
- A speciális csőhengerléssel készült varrat nélküli csövek.