A daruk fejlesztésének legújabb irányai

A daruk fejlesztésének legújabb irányai

A daruk fejlesztésének legújabb irányai

A daruk és egyéb emelőgépek működésének alapelvei immár több száz, sőt, több ezer éve változatlanok, hiszen a fizikai alapvető szabályait alkalmazzák. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a teheremelés területét nem érinti a technológiai fejlődés. Sőt, épp ellenkezőleg!

Folyamatos fejlődésben

Ez a fejlődés az elmúlt néhány évtizedben különösen felgyorsult: a modern anyagok és ötvözetek használata mind nagyobb teherbírású daruk kifejlesztéséhez vezetett; Hans Liebherr megalkotta a toronydarut, ezzel átalakítva egy-egy nagyobb város látképét.

Az emelőóriások meghódították a szárazföldet és a vizet egyaránt. Az utóbbi években a fejlesztések iránya azonban eltolódott és a legek hajszolása helyett mindinkább a biztonság növelése irányába fordult, amihez az elektronika, a digitalizáció és a legújabb fejlesztésű daruvezérlő szoftverek kiváló alapot adnak.

Automatizálás

A különféle árumozgatási vagy épp gyártási rendszerekben már elterjedt megoldás az automatizálás, ami a gyárakat és raktárakat követően a darukat is elérheti.

Több cég is végez kutatásokat és fejlesztést annak érdekében, hogy a teheremelés, a daruk működtetése során az emberi mulasztások vagy hibák elkövetésének kiküszöbölése érdekében megalkossák az önműködő, automatizált darut.

Az elképzelések szerint a mobil daru a fejlesztés befejezését követően nem csak arra lesz képes, hogy a darukezelő távoli eléréssel irányítsa, de arra is, hogy önerőből, automatikusan, pusztán a szenzorai és kamerái segítségével tájékozódva a megadott helyre mozogjon.

Távoli elérés

Apropó, távoli elérés! A szakképzett munkaerő hiánya az egész iparágban jelenlévő probléma.

Részben ennek megoldására, részben a biztonság növelése érdekében zajlanak azok a fejlesztések, amelyek célja a daruk távoli elérésének stabilizálása és olyan megoldások kialakítása, amelyek révén a daruk akár az építési területtől távolról is irányíthatóak lehetnek.

Az 5G telekommunikációs szabvány alkalmazásával a daruk irányítása lehetővé válna a világ bármely pontjáról, kényelmes, akár irodai környezetből, amely jóval hívogatóbb, mint az építési területek.

Ezzel a megoldással ráadásul a magasan képzett darukezelő specialisták anélkül dolgozhatnának különböző projekteken a világ bármely pontján, hogy utazniuk kellene.

Ez a megoldás persze felvet kérdéseket a rakomány rögzítése, illetve a felelősség megoszlása témájában, szóval véleményünk szerint még kell idő és finomhangolás a végleges elterjedéséig.

Az irány azonban bíztató és szinte biztos, hogy a digitálisan támogatott megoldások komoly változást hoznak a teheremelés területén is.