A csigák: egyszerű gépek a mindennapokban

A csigák: egyszerű gépek a mindennapokban

A csigák: egyszerű gépek a mindennapokban

A csigák olyan egyszerű gépek, amelyek a mindennapi életben meglepően sok helyen előfordulnak. Ezek a kis szerkezetek képesek hatalmas erőket generálni és megkönnyíteni a munkafolyamatokat, ezért jelentős szerepet játszanak a teheremelésben a teher mozgásának és mozgatásának támogatásával.

Történetük

A csigarendszerekről készített legkorábbi feljegyzések az ókori Egyiptomban, Mezopotámiában és Görögországban jelentek meg, ahol a nehéz tárgyak mozgatására gyakran használtak emelőket, csigákat és fogaskerekeket egyaránt.

Később az egész világon elterjedt, a reneszánsz idején a tudósok a csigát is felvették a hat egyszerű gép listájára. Az itáliai Galileo Galilei definíciója szerint az egyszerű gépek “nem hoznak létre energiát, csak átalakítják azt”.

 

TUDTA? Az itáliai Galilei a csillagászat, a matematika és a természettudományok mellett a fizika fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult.

A testek mozgástörvényeit vizsgáló elméleti és gyakorlati munkája Kepler és Descartes független tevékenységével együtt a Newton által később felfedezett klasszikus mechanika előfutára volt.

Úttörő volt abban, hogy az európai hagyományoktól eltérően precíz kísérleteket hajtott végre és ragaszkodott a természet szabályainak matematikai leírásához.

 

A csigán kívül az egyszerű gépek közé tartozott még:

  • a kerék;
  • a tengely;
  • a ferde sík;
  • az ék; valamint
  • a csavar.

A hat egyszerű gép gyakran szolgált és szolgál alapul összetettebb gépekhez.

A csigák típusai

A csigáknak több típusa létezik, az alábbiak a legfontosabbak:

  • Rögzített

A rögzített csigák esetén a szíjtárcsának egyetlen, tartószerkezethez rögzített, csapágyazott tengelye van. Az erőkifejtésben nem nyújtanak segítséget, viszont az ilyen csigák módosíthatják az erő kifejtésének szögét és irányát.

  • Mozgatható

A mozgatható csiga – nevéből egyszerűen kikövetkeztethetően – nincs rögzítve, azt egy mozgatható blokkban lévő tengely alkotja.

  • Összetett

A rögzített és mozgatható csigáknak ezt a kombinációját kötél és csiga néven is ismerik. A fix és a mozgatható csigák megfelelő kombinációjával jelentősen csökkenthető a teher megemeléséhez szükséges erő.

Rendszerben is

A kötél és a csigakerék tetszőleges kombinációja része lehet egy egyszerű rendszernek, amelyet tárgyak emelésére vagy mozgásuk irányának megváltoztatására használnak. Erre a legjobb példát a különféle szalagos szállítórendszerek jelentik.

Modern anyagok (edzett acél, modern kötelek, sodronyok) felhasználásával a csigák akár egészen nagy terhek megemelésére is képesek, megfelelő karbantartás esetén pedig élettartamuk is igen hosszú lehet.

 

PacoRueda képe a Pixabay -en található./p>