Az áramütés veszélyei

Az áramütés veszélyei

Az áramütés veszélyei
Az elektromosság a modern élet létfontosságú része, amely otthonunkat, munkahelyünket és a naponta használt eszközeinket ugyanúgy táplálja, ahogy a teheremelés, anyagmozgatás során használt gépeket is. Az elektromosság azonban, bár jelentősen megkönnyíti a feladatokat, komoly kockázatokat is jelenthet, beleértve az áramütés lehetőségét is.

Mit okoz az áramütés?

Áramütésnek azt nevezzük, amikor elektromos áram halad át a testen. Az áramütés hatásai nagyon eltérőek lehetnek olyan tényezőktől függően, mint a feszültség vagy az útvonal, amelyen az elektromosság áthalad a testen. Általánosságban elmondható, hogy az áramütés az enyhétől a súlyosig számos sérülést okozhat. Ezek a sérülések lehetnek égési sérülések, izomösszehúzódások, idegkárosodások és akár szívmegállás is. Az elektromos égési sérülés az egyik leggyakoribb következmény, amelynek súlyossága nagyban függ attól, mennyi volt az érintkezés időtartama és az érintett feszültség. Még a kisebb áramütések következményeit sem szabad félvállról venni! Bár egy kisebb áramütés nem feltétlenül vezet azonnali súlyos sérülésekhez, mégis hosszú távú következményei lehetnek.
A kisebb áramütések izomfájdalmat, bizsergést vagy zsibbadást okozhatnak és az egyéneknél pszichológiai tünetek, például szorongás vagy az elektromos készülékektől való félelem jelentkezhet utánuk.
A súlyosabb következmények lehetősége az áramütés nagyságával és az elektromossággal való érintkezés időtartamával nő, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha akár csak egy kisebb áramütést is tapasztalunk.

Az áramütés típusai

Az áramütéseket négy fő típusba sorolják:
  • Alacsony feszültségű áramütések: Jellemzően 500 volt alatti feszültségszinteken fordulnak elő és általában kevésbé veszélyesek. Izomösszehúzódásokat és kisebb égési sérüléseket okozhatnak, de ritkán életveszélyesek.
  • Nagyfeszültségű áramütések: Ezek az áramütések 500 volt feletti feszültségszinteknél jelentkeznek és súlyos sérülésekhez vezethetnek, ideértve a kiterjedt és súlyos égési sérüléseket, a szívmegállást és akár a halált is. A nagyfeszültségű áramütések gyakrabban fordulnak elő ipari körülmények között, ezért a különösen fontos a kockázatok csökkentése a munkavédelmi szabályok betartásával.
  • Arc Flash: Ez a fajta áramütés akkor következik be, amikor elektromos ív, azaz az elektromos energia fényes kisülése keletkezik, amely intenzív hő- és fénykitörést szabadít fel. Az ívvillanások súlyos égési sérüléseket, szemsérüléseket, sőt, robbanást okozhatnak.
  • Villámcsapás: Bár nem gyakori típusú áramütés, a villámcsapás igen veszélyes lehet, mivel szívmegállást, égési sérüléseket és különböző belső sérüléseket okozhat. Természetes jelenség, de némi elővigyázatossággal csökkenthetőek a kockázatai.

Az áramütés öt jele vagy tünete

Az áramütés jeleinek és tüneteinek felismerése kulcsfontosságú az azonnali orvosi segítség igénybevételéhez, érdemes tehát ismerni a leggyakoribbakat.
  • Égési sérülések: Az áramütés tipikus következménye az elektromos égési sérülés, amely lehet külső vagy belső, attól függően, hogy az áram milyen utat járt be a testben.
  • Izomösszehúzódások: Az áramütés során és után önkéntelen izomösszehúzódások – más néven tetánia – léphetnek fel.
  • Zsibbadás vagy bizsergés: Az áramütést átélt személyek zsibbadásról, bizsergésről vagy gyengeségről számolhatnak be az érintett testrészekben.
  • Szívproblémák: Az áramütés megzavarhatja a szív normális ritmusát, ami szívmegálláshoz vezethet. Szívproblémákra utalhat az áramütést követő mellkasi fájdalom, a szabálytalan szívverés vagy az eszméletvesztés.
  • Légzési problémák: Áramütést követően légzési nehézségek vagy légzési zavarok is felléphetnek, különösen, ha a mellkasi izmok is érintettek.
  Az áramütésnek tehát különböző hatásai lehetnek a szervezetre, a következmények az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Lényeges, hogy minden áramütést a kellő komolysággal kezeljünk és azonnal forduljunk orvoshoz. Az elektromossággal vagy annak közelében dolgozó személyek biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében mindig meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. Marc Pascual képét a Pixabay -ről töltöttük le.