Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

A daruk és emelők, vagyis az emeléstechnika szinte egyidős az emberiséggel. Számtalan érdekes, szórakoztató történet, adat várja, hogy megismerjék őket. Blog-hu-ra felrakott cikkeink a daruk, emelők, liftek történelmét járják körbe.

Aludtál már daruban?

Hollandiában még ezt is meg lehet tenni. Egy kiszuperált kikötői darut alakítottak át 60 nm-es hotelszobává. Azt sem nehéz kitalálni, hogy mi a daruszálloda fő attrakciója!

Chicago szédítő látványosságai

Chicago a bátrak városa is. Két olyan látványossága is van, mely összefügg az emeléstechnikával, ugyanakkor csak a legbátrabbak merik megnézni. Olvasson a tornyokról!

Lift a hegy gyomrában

A világ egyik leghírhedtebb embere ajándékba kapott egy nyaralót,a mit csak a hegy gyomrába épített liften keresztül lehet megközelíteni. A luxus lift történetét érdemes megismerni!

A korszerű üvegek gyártásásnak módszere

Régen fújták, ma fürdetik, mi az? Az üveg. Technika történeti írásunk a modern üveg készítéséről és a kapcsolódó emeléstechnikáról.Olvassa el a modern üveggyártás rövid történetét!

A legszórakoztatóbb emelő: az óriáskerék

Az óriáskerékre lehet úgy nézni, mint egy emelőre vagy egy speciális páternoszterre. Valójában azonban az a kérdés, hogy melyik a legrégebbi, melyik a leghíresebb, melyik a legmagasabb. Érdekességek az óriáskerekekről.

Így készült az üveg, tudtad?

Az üveggyártás és az emeléstechnikában használt acélgyártása között több a hasonlóság, mint gondolnánk. Hasonlóan kezdődik a folyamat, sőt hasonlóan alakítják ki egyes esetekben a végterméket is. Érdemes elolvasni, hogyan készül az üveg.

San Franciscó közlekedési kuriózuma

San Francisconak van egy történelmi különlegessége,a mi mára már egyedülálló az USA-ban és ráadásul az emeléstechnikához is köze van. kötélvasút-hálózata az 1800-as években indult és még ma is működőképes. Érdemes olvasni erről ez érdekes közlekedési hálózatról!

Fürge kis mindenesek – A csúszókormányzású rakodók

A kis méretű, csúszókormányzású homlokrakodók kotrásra és rakodásra egyaránt alkalmas munkagépek. Talajon lévő ömlesztett anyagokat lapátjukkal felkotorják és járműre vagy más helyre rakodják. A tereprendezés során a talaj egyenetlenségeit kotrólapátjukkal kiegyenlítik. Érdemes a rakodókról többet is olvasni!

Nagy segítség a rászorulóknak

Mit lehet tenni, ha valaki már nem képes lépcsőn menni? Van rá egy eszköz, amit több évtizede használnak és liftnek nevezik. A lépcsőlift vagy széklift speciális megoldás az emeléstechnikában.

Frankfurt – egy város két arca, avagy a nulláról újjáépített város

A II. világháborúban egyetlen épülete maradt csak épen. Azóta 150 méteres felhőharcolók jellemzik. Meg az újjáépített óváros. Érdemes elolvasni, hogyan sikerült ezt elérni toronydarukkal. Frankfurt, a darukkal újjáépített város!

“Nyitott szívműtét” – darukkal

Az amszterdami Centraalon naponta 250.000 utas fordul meg, melynek többsége biciklivel folytatja útját.
 
A kerékpárok tárolására építeni akartak egy 12.000 férőhelyes kerékpárparkolót. De hogyan oldják meg, ha szűkös a hely, rengetegen közlekednek arra és még a vízzel is meggyűlik a bajuk?

Kabinos felvonóval a város felett

A világ egyik leghosszabb kabinos felvonója nem egy sípályán, hanem egy városban, MExikóvárosban található. Érdemes erről az emeléstechnikai érdekességről olvasni!

A Ruhr-vidék hajóliftjei és a világ legnagyobb csatorna-csomópontja

Datteln egy közepes méretű, közel 35 ezer lakosú település Németországban, azon belül Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. És egyben a világ legnagyobb csatorna-csomópontja sok.sok daruval. Érdemes olvasni róla!

A lánctalpak varázslatos világa

A kerék helyett bizonyos esetekben lánctalpat használ az emeléstechnika. Hogy miért, meg hogy mi az a futógörgő, kiderül a blog.hu oldalon megjelent cikkünkből. Olvassa el!

Darukisokos – Melyik daru mire jó?

A darukat, dokumentált módon, az ókori görögök találták fel. Mióta motoros meghajtással is léteznek, megkerülhetetlenné váltak. Készítettünk egy összefoglalót a fajtáiról és felhasználási területeiről. Olvassa el!

A híd, amely lifteket rejt

Az 1861 méteres hosszával Budapest leghosszabb, Magyarország egyetlen ferdekábeles hídja. Egy történet Gábor Zoltán zseniális fotóival. Érdemes elolvasni!

Torda látványosságai lifttel

Erdély számos csodája közül az egyik a Tordai-hasadék, melynek tárnáiban számos meglepő dologgal találkozhatunk, mint például óriáskerékkel, minigolf pályával és lifttel is. Érdemes tenni egy túrát a környéken, de előbb elolvasni a róla készül liftes cikkünket!

A manchesteri fal-, és darumászó

Bár Eco-Cranes darut még nem mászott meg a manchesteri falmászó, igen magas épületek tetejére már feljutott mindenféle biztosítás nélkül. Követni nem érdemes tettét, de olvasni igen. A darumászó rövid története.

Gemenc és a Sió-csatorna

A Keselyűs hajózsilip Gemenc határán fekszik. Ritkán látható madarakkal, szarvasokkal és bakdaruval is találkozhatunk itt. Érdemes olvasni róla!

Miért nem borul fel a daru?

A Liebherr nagyszerű technológiai bravúrja, hogy a daruk olyan helyen is kitámaszthatóak, ahol erre nem lenne hely. Olvassa el, hogyan!

Elevador de Santa Justa – a lift és a szűz

Az emeléstechnika még Lisszabon közterein is megjelenik, például egy 1902-ben átadott köztéri lift képében, amit egy szűzről neveztek el. Olvassa el, érdekes lift történet!

A legkomolyabb gépek a Hungaroringen

A Formula-1-es versenyre érkező csapatok föhadiszállásának össze-, és szétszerelése komoly emeléstechnikai feladat. Olvassa el, milyen darus géppel csinálják!

A dán óriásdaru

40 éves lett a világ legmagasabb daruja, a dán technikai csoda, mely dolgozott a csernobili atomerőmű építésénél is. Itt olvashat a daruról!

A zsinórpadlás rejtett gépei

A színház technika rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben. Számos emeléstechnikai gép vesz részt a hatalmas díszletek, a színészek mozgatásában. Olvassa el, hogyan működnek ezek a gépek a zsinórpadláson!

Egy igazán extra lakóautó saját lifttel

Szinte már mindeféle luxussal találkoztunk a teheremelők, liftek, felvonók területén. Legalábbis ezt gondoltuk eddig, majd találkoztunk az alábbi luxusautóval. Olvassa el, hogy kerül lift egy lakóautóba!

Karcsi utazási tippjei: Zhangjiajie Nemzeti Park (Kína)

Az Avatar filmek helyszíne, ahol megtalálható a Száz sárkány liftje. Varázslatos hely, érdemes róla olvasni!

Felvonók speciális üzemmódjai

Sok liftet, teheremelőt gyártunk. Így tudjuk hogy egyes lifteknek vannak speciális, néha titkos funkciója. Ezekből a lift titkokból gyűjtöttünk össze néhányat.

A megsiratott svéd óriásdaru

A Svédországot és Dániát összekötő Öresund híd megépítésében részt vett egy hatalmas daru, a Kockums daru. Olvassa el hogyan épült meg a híd a daru segítségével és mi lett a daru sorsa!

Csernobil: két bravúr már sikerült

Csernobilban heroikus munka folyt a felrobbant erőműnél, amiben daruskocsikat bevetettek. Két szarkofág épült és hamarosan elkezdik a bontási munkákat. Olvassa el, hogyan!

“Én vezetek”

Daruskocsi tündöklése a filmtörténetben, avagy a Terminátor DEMAG AC 395 harca. Részletek itt!

„Apa, építsünk valamit!”

Szinte minden fiúgyereknek megvan az a korszaka, amikor építeni akar. Építeni bármit, de ha az a bármi mozog is, akkor az még jobb. Mi lenne, ha tudna építeni egy villás emelőt? Olvassa el!

A filmforgatások állandó szereplője: a jimmy jib

Egy különleges kameraállvány,mely a daruk elvén működik és amiforradalmasította a filmforgatást. Érdemes elolvasni a jimmy jib működését!https://darukesemelok.blog.hu/2022/01/31/a_filmforgatasok_allando_szereploje_a_jimmy_jib

Emelőkosaras daruk gyümölcsszedésre is

Köznapi nevén, a daruskocsi, számtalan magasban végezhető munkánál nyújt segítséget, kezdve a tűzoltástól egészen a gyümölcsszedésig. Összegyűjtöttünk néhány tipikus felhasználási területet, olvassa el!

Új sílift Kreischbergen

A Kreischbergen síkomplexum üzemeltetőjének 9 hónap alatt sikerült kicserélni a 6 személyes kabinos felvonókat. Olvassa el, hogyan cserélik a sílifteket!

5 tipp a létrák biztonságos használatához

A létra egyszerű eszköznek tűnik, mégis van 5 dolog, amit minimálisan figyelembe kell venni, ha létrán akarunk dolgozni. Olvassa el az 5 létrás tippünket!

Repülők, melyekben liftek vannak

Repülőfedélzetén személyszállító lift? Igen, léteznek ilyen gépek. A kérdés csak az, hogy egy ez valóban elkerülhetetlen megoldás, vagy luxus? Olvassa el, és megtudja!

A vákuumliftek már léteznek

A vákuumlift már elérhető technológiára épül. A sűrített levegővel, pneumatikus elven működő teheremelőről itt olvashat bővebben.

Az űrlift koncepciója

Az Ec-Cranes sok teheremelőt épít, de egyelőre nem kíván beszállni az űrlift építő versenybe. Azonban kíváncsian várjuk, kinek sikerül először elkészíteni egy működőképes szerkezetet. Olvassa el, hol jár most a tervezése!

Liftek a vízben – a skót és a kínai megoldás

Hogyan és miért alakultak ki a hajóliftek, mint a zsilipelés és a ferde síkú csatornák alternatívái? Lássuk a legszebb (skót) és legnagyonn (kínai) megoldást!

Liftek a vízben

Hogyan kerülnek a vízbe a liftek? Miért telepítik oda őket és hogyan lehet megvalósítani? A részletekre kattintás után fény derül!

A lift, amelynek saját buszmegállója van

Budapesten van egy lift, melynek saját buszmegállója van. Kitalálja, hol van?

Karcsi utazási tippjei: British Airways i360 (Brighton, Anglia)

Brighton városi tanácsa úgy döntött, hogy ők is szeretnének a London Eye-hoz hasonló túrista látványosságot. Meg is született a British Airways i360 egy tökéletes panorámalifttel. Olvassa el, mit érdemes tudni róla!

Karcsi utazási tippjei: Gdańsk

Középkori daru a Motława partján. Nézze meg velünk!

A mobildaruk legnagyobbjai

Amikor nagy darukra gondolunk, általában az óriási toronydaruk jutnak először eszünkbe, pedig ott vannak a mobildaruk, melyek közül a legnagyobb már 140 méterre is emel. Olvasson a legnagyobb monstrumokról!

Toronydaruk a Lánchíd lábainál

Hans Liebherr, a modern toronydaru megalkotója, aki szabadalmaztatta a mozgatható forgó toronydarut. Olvasson toronydaru történelmet!

Karcsi utazási tippjei: intermodális átrakóközpont (Fényeslitke)

Fényeslitkén egy intermodális, azaz több közlekedési eszköz egyszerre történő fogadására is képes logisztikai központ épül. Nézze meg, hol tart az építkezés!

A világ legnagyobb daruflottái

Az International Cranes még 2019-ben csinált egy igazán érdekes gyűjtést arról, hogy mely cégek birtokolják a legnagyobb daruflottákat a világon. Nézze meg őket!

Daruk a Duna partján

Egy séta a budapesti Duna-parton és számtalan darucsodával találkozhatunk. Néhány megtalálásában segít cikkünk, ha ide kattint!

Egy emlékezetes világkiállítás

Queens. New York. A Flushing Meadows Corona Park, két emlékezetes világkiállítás. Történelmi napok voltak a liftek és az emeléstechnika világában is. Olvasson utána!

A liftek és emelők szerepe a világkiállítások sikerében

A világkiállítások elképzelhetetlenek liftek nélkül és a liftek is a világkiállítások nélkül. Már 1851-ben feltűntek a liftek a rendezvényen. Nézze meg, hogyan, miképpen fejlődtek együtt a világkiállítások és a liftek!

Kézzel készített középkori ketrecdaru rekonstrukciója Csehországban

Tucnik várának rekonstrukciós munkáihoz korabeli ketrecdarut készítettek és alkalmaztak. Olvassa el, hogyan készítették!

Úszó emelőóriások

Hatalmas óceánjáró hajók darukkal. A legnagyobbat ráadásul Odin nyolc lábó lováról nevezték el. Ezt látni kell!

Tűzoltódaruk

Szinte minden kisfiúk szeretne tűzoltó lenni. De ha megkérdezzük őket, akkor szinte biztos, hogy nem a darus autók mondják indokként. Pedig mennyire érdekesek, nézze csak meg őket!

Újabb emelési rekord a Jumbo óriásától

A holland Jumbo Maritime hatalmas teherszállító hajói szinte hetente döntik meg a fedélzetre emelt rakomány tömegének rekordját. Nézze meg a hajókat!

Darutánc

A daruk is tudnak táncolni. Érdemes megnézni!

A Clark Ádám úszódaru

A Clark Ádám úszódaru Magyarország legnagyobb vízi daruja. Lássuk a történetét!

Karcsi utazási tippjei: Hamburg

Hamburg. Mi jut róla az eszünkbe? Foci, vöröslámpás negyed, Hanza város és a kikötő. A dokk, ami tele van daruval. Igazi turistaparadicsom! Rövid ajánlónk itt olvasható!

Karcsi utazási tippjei: a záhonyi átrakókörzet (Záhony, Eperjeske)

A záhonyi átrakókörzetet, ami Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma és tele van izgalmasabbnál izgalmasabb darukkal és egyéb ipari gépekkel. Olvasson róla!

Karcsi utazási tippjei: az Autótornyok (Wolfsburg, Autostadt)

Az Autótornyok a Wolfsburgban található Volkswagen gyár köré épült szórakoztató központ, az Autostadt nevezetességei. Itt található a “világ leggyorsabb automatikus parkolási rendszere”. Egy kis virtuális túrára hívjuk! Kattintson ide!

A kedvenc állatom: a futómacska

Annak is van kedvenc állata, aki darukat, emelőket tervez és gyárt. Mi más lehetne az, mint a futómacska. Lássuk csak, hogyan néz ki, mit eszik, hol van az élőhelye. Kattintson ide és olvassa el!

Daruk és emelők a mesékben

A legmeglepőbb helyeken is találkozhat az ember darukkal és emelőkkel. Például a mesékben. Össze is gyűjtöttük a legnépszerűbb daru mesehősöket.

A leggyorsabb liftek

A liftek igazi története Elisha Otis 1854-ben bemutatott biztonságos liftjével kezdődik, mely képes volt lefékezni kötélszakadás esetén. Mára eljutottunk odaáig, hogy a van olyan lift, mely 21 m/s-mal képes “rohanni a magasba”: A lehető leggyorsabban a legfelső emeletre – a világ leggyorsabb liftjeinek toplistája

Hogyan alakultak ki a daruk? Darutörténelem

Az első bejegyzésünk a daruk evolúcióját mutatja be az ie VI. századtól napjainkig: A daruk kialakulása és fejlődés