Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

A daruk és emelők, vagyis az emeléstechnika szinte egyidős az emberiséggel. Számtalan érdekes, szórakoztató történet, adat várja, hogy megismerjék őket. Blog-hu-ra felrakott cikkeink a daruk, emelők, liftek történelmét járják körbe.

Karcsi utazási tippjei: Gdańsk

Középkori daru a Motława partján. Nézze meg velünk!

A mobildaruk legnagyobbjai

Amikor nagy darukra gondolunk, általában az óriási toronydaruk jutnak először eszünkbe, pedig ott vannak a mobildaruk, melyek közül a legnagyobb már 140 méterre is emel. Olvasson a legnagyobb monstrumokról!

Toronydaruk a Lánchíd lábainál

Hans Liebherr, a modern toronydaru megalkotója, aki szabadalmaztatta a mozgatható forgó toronydarut. Olvasson toronydaru történelmet!

Karcsi utazási tippjei: intermodális átrakóközpont (Fényeslitke)

Fényeslitkén egy intermodális, azaz több közlekedési eszköz egyszerre történő fogadására is képes logisztikai központ épül. Nézze meg, hol tart az építkezés!

A világ legnagyobb daruflottái

Az International Cranes még 2019-ben csinált egy igazán érdekes gyűjtést arról, hogy mely cégek birtokolják a legnagyobb daruflottákat a világon. Nézze meg őket!

Daruk a Duna partján

Egy séta a budapesti Duna-parton és számtalan darucsodával találkozhatunk. Néhány megtalálásában segít cikkünk, ha ide kattint!

Egy emlékezetes világkiállítás

Queens. New York. A Flushing Meadows Corona Park, két emlékezetes világkiállítás. Történelmi napok voltak a liftek és az emeléstechnika világában is. Olvasson utána! 

A liftek és emelők szerepe a világkiállítások sikerében

A világkiállítások elképzelhetetlenek liftek nélkül és a liftek is a világkiállítások nélkül. Már 1851-ben feltűntek a liftek a rendezvényen. Nézze meg, hogyan, miképpen fejlődtek együtt a világkiállítások és a liftek!

Kézzel készített középkori ketrecdaru rekonstrukciója Csehországban

Tucnik várának rekonstrukciós munkáihoz korabeli ketrecdarut készítettek és alkalmaztak. Olvassa el, hogyan készítették!

Úszó emelőóriások

Hatalmas óceánjáró hajók darukkal. A legnagyobbat ráadásul Odin nyolc lábó lováról nevezték el. Ezt látni kell!

Tűzoltódaruk

Szinte minden kisfiúk szeretne tűzoltó lenni. De ha megkérdezzük őket, akkor szinte biztos, hogy nem a darus autók mondják indokként. Pedig mennyire érdekesek, nézze csak meg őket!

Újabb emelési rekord a Jumbo óriásától

A holland Jumbo Maritime hatalmas teherszállító hajói szinte hetente döntik meg a fedélzetre emelt rakomány tömegének rekordját. Nézze meg a hajókat!

Darutánc

A daruk is tudnak táncolni. Érdemes megnézni!

A Clark Ádám úszódaru

A Clark Ádám úszódaru Magyarország legnagyobb vízi daruja. Lássuk a történetét!

Karcsi utazási tippjei: Hamburg

Hamburg. Mi jut róla az eszünkbe? Foci, vöröslámpás negyed, Hanza város és a kikötő. A dokk, ami tele van daruval. Igazi turistaparadicsom! Rövid ajánlónk itt olvasható!

Karcsi utazási tippjei: a záhonyi átrakókörzet (Záhony, Eperjeske)

A záhonyi átrakókörzetet, ami Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma és tele van izgalmasabbnál izgalmasabb darukkal és egyéb ipari gépekkel. Olvasson róla!

Karcsi utazási tippjei: az Autótornyok (Wolfsburg, Autostadt)

Az Autótornyok a Wolfsburgban található Volkswagen gyár köré épült szórakoztató központ, az Autostadt nevezetességei. Itt található a “világ leggyorsabb automatikus parkolási rendszere”. Egy kis virtuális túrára hívjuk! Kattintson ide!

A kedvenc állatom: a futómacska

Annak is van kedvenc állata, aki darukat, emelőket tervez és gyárt. Mi más lehetne az, mint a futómacska. Lássuk csak, hogyan néz ki, mit eszik, hol van az élőhelye. Kattintson ide és olvassa el!

Daruk és emelők a mesékben

A legmeglepőbb helyeken is találkozhat az ember darukkal és emelőkkel. Például a mesékben. Össze is gyűjtöttük a legnépszerűbb daru mesehősöket.

A leggyorsabb liftek

A liftek igazi története Elisha Otis 1854-ben bemutatott biztonságos liftjével kezdődik, mely képes volt lefékezni kötélszakadás esetén. Mára eljutottunk odaáig, hogy a van olyan lift, mely 21 m/s-mal képes “rohanni a magasba”: A lehető leggyorsabban a legfelső emeletre – a világ leggyorsabb liftjeinek toplistája

Hogyan alakultak ki a daruk? Darutörténelem

Az első bejegyzésünk a daruk evolúcióját mutatja be az ie VI. századtól napjainkig: A daruk kialakulása és fejlődés