Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

Daruk és emelők a blog.hu oldalon

A daruk és emelők, vagyis az emeléstechnika szinte egyidős az emberiséggel. Számtalan érdekes, szórakoztató történet, adat várja, hogy megismerjék őket. Blog-hu-ra felrakott cikkeink a daruk, emelők, liftek történelmét járják körbe.

A TOP 10 liftgyártó vállalat

A felvonók a modern infrastruktúra alapvető részét képezik, mivel bármilyen méretű épületben lehetővé teszik a hatékony függőleges közlekedést. Az iparágat több olyan kulcsszereplő uralja, amelyek az innováció, a biztonság és a fenntarthatóság terén egyaránt élen járnak. Lássuk, melyek ezek a cégek!

Menetiránnyal szemben – verseny a mozgólépcsőn

A verseny helyszíne a 4-es metró Szent Gellért téri állomása volt, ahol tűzoltók versenyeztek a mozgólépcsőn. Verseny emeléstechnikai eszközön, hajrá!

Aerodinamikailag optimalizált liftek a Mercedes-Benz Múzeumban?

A Mercedes-Benz Múzeum az autócsodák mellett további meglepetéseket tartogat az emeléstechnika szerelmeseinek, a különleges tervezésű liftjeit! Már csak ezekért az emelőszerkezetekért érdemes ellátogatni a múzeumba. Olvasson aerodinamikailag optimalizált teheremelőkről!

Miért van mozgólépcső-rendszer a Güell parkban Barcelonában?

Bár a Park Güell egy történelmi park, amely különleges természeti környezetben fekszik, a látogatói élmény javítása érdekében néhány modern elemet is tartalmaz, amelyek nem elhanyagolhatóak az élmény szempontjából. És ez a különleges élmény egy emeléstechnikai eszköz!

Hírszerzési múlttal rendelkező daru segít a baltimore-i mentésben

Alig több mint egy hónappal ezelőtt súlyos baleset történt a Baltimore melletti Patapsco folyón, amikor a Dali konténerszállító hajó a folyó felett átívelő Francis Scott Key-híd egyik pillérébe hajtott és a szerkezet nagy része a vízbe zuhant. A mentésben résztvevő úszódarunak különös története van, ugyanis titkos szovjet katonai információk megszerzéséhez építették. Olvasson egy érdekes daruról!

Európa ikonikus kültéri liftje, a Hammetschwand felvonó

A Hammetschwand felvonó, egy világviszonylatban is figyelemre méltó mérnöki teljesítmény, amely Svájcban, a Luzerni-tóra néző Bürgenstock festői falucskájának közelében található. Több mint 100 éve épült, érdemes megismerni!

A daru, amelyből parlamenti kérdés lett

Volt egyszer egy daru, ami egy 177 méter magas toronyépület tetején állt. Elszállításáből parlamenti kérdés vált. Érdems elolvasni szórakoztató történetét!

Ebéd a felhőkarcoló tetején

Szinte mindenki ismeri azt a fekete-fehér képet, amelyen 11 építőmunkás szédítő magasságban, mindenféle biztosítás nélkül lazán és fesztelenül üldögél, pihen és eszik egy acélgerendán New York belvárosa felett. Erre építve most új attrakció épült a fotó készítésének helyszínén, a “The Beam”.

Az Eiffel-torony liftjei

A torony liftjei nem csak az 1889-es átadáskor számítottak különleges érdességnek. A mostani liftjei is számtalan különlegességet tartalmaznak. Ha Párizsban jár, érdemes megnézni ezeket az emeléstechnikai csodákat is!

Autómentés patakból – tűzoltódaruval

2023. decemberében egy autó a jeges úton megcsúszva a patakban kötött ki. A vezetőnek semmi baja nem történt, sikeresen kijutott a gépjárműből. Az kocsit azonban ki kellett emelni a vízből. A Katasztrófavédelem emeléstechnikai eszközzel, egy Tadano Faun ATF 60-4-gyel emelte ki a járművet. Érdemes elolvasni ezt az emeléstechnikai bravúrt!

Üveggondola a város felett

Stockholm tele van furcsa épülettel. Például van egy aréna, amin két üveggondola van kívül és a város látszik belőlük. Érdemes olvasni erről az emeléstechnikai érdekességről!

Liftekkel a víz alá

Egy lift számos helyzetben tehet jó szolgálatot és néha igazán különlegesek is lehetnek kialakításuk, elhelyezkedésük vagy akár sebességük miatt. A cikkben bemutatott liftek azonban azért különlegesek, mert a felvonózás élményét a vízzel vegyítik. Bizonyos esetben szó szerint.

A világ 5 vezető darugyártója 2023-ban

A világ cégóriásai minden iparágban versengenek egymással a vezető pozícióért. Nincs ez másként a daruk globális piacán sem, ahol minden egyes projekt újabb lehetőséget nyújt az előretörésre. Az idén is összeállított IC100 index egy általánosan elfogadott iparági rangsor, amely több objektív tényező alapján állítja fel a gyártók sorrendjét. Nézzük, mely cégek állnak az élén!

Európa legmagasabb csúszdája

A Duna-torony Bécs egyik jelképe, 252 méteres magas. 60. születésnapjára egy átlátszó és kivilágított csúszdát kapott. Kipróbálná? Olvasson róla és gyűjtsön bátorságot!

Miért híres a Katarinahissen lift Stockholmban?

A Slussen metrómegálló mellett a víz fölé magasodik egy lift már 1881-től. De miért is? Olvassa el Katarinahissen történetét!

Az emberiség lakhatásának jövője vagy a nagyravágyás újabb emlékműve?

Az Al Khatt, azaz A Vonal. Ez nem más, mint egy intelligens város, amely egyetlen hatalmas, 170 km (!) hosszú és 500 méter magas, moduláris szerkezetű épületből áll majd. Ez lesz az emeléstechnika újabb forradalmi helyszíne? Egyáltalán megvalósítható?

Kötött pályán a hegyoldalban

A sikló XIX. századi találmány. Magyarországon működik belőle az egyik legrégebbi. Érdemes utánaolvasni, hogyan alakult ki a ferde síkú emeléstechnika eme gyöngyszeme!

Aludtál már daruban?

Hollandiában még ezt is meg lehet tenni. Egy kiszuperált kikötői darut alakítottak át 60 nm-es hotelszobává. Azt sem nehéz kitalálni, hogy mi a daruszálloda fő attrakciója!

Chicago szédítő látványosságai

Chicago a bátrak városa is. Két olyan látványossága is van, mely összefügg az emeléstechnikával, ugyanakkor csak a legbátrabbak merik megnézni. Olvasson a tornyokról!

Lift a hegy gyomrában

A világ egyik leghírhedtebb embere ajándékba kapott egy nyaralót,a mit csak a hegy gyomrába épített liften keresztül lehet megközelíteni. A luxus lift történetét érdemes megismerni!

A korszerű üvegek gyártásásnak módszere

Régen fújták, ma fürdetik, mi az? Az üveg. Technika történeti írásunk a modern üveg készítéséről és a kapcsolódó emeléstechnikáról.Olvassa el a modern üveggyártás rövid történetét!

A legszórakoztatóbb emelő: az óriáskerék

Az óriáskerékre lehet úgy nézni, mint egy emelőre vagy egy speciális páternoszterre. Valójában azonban az a kérdés, hogy melyik a legrégebbi, melyik a leghíresebb, melyik a legmagasabb. Érdekességek az óriáskerekekről.

Így készült az üveg, tudtad?

Az üveggyártás és az emeléstechnikában használt acélgyártása között több a hasonlóság, mint gondolnánk. Hasonlóan kezdődik a folyamat, sőt hasonlóan alakítják ki egyes esetekben a végterméket is. Érdemes elolvasni, hogyan készül az üveg.

San Franciscó közlekedési kuriózuma

San Francisconak van egy történelmi különlegessége,a mi mára már egyedülálló az USA-ban és ráadásul az emeléstechnikához is köze van. kötélvasút-hálózata az 1800-as években indult és még ma is működőképes. Érdemes olvasni erről ez érdekes közlekedési hálózatról!

Fürge kis mindenesek – A csúszókormányzású rakodók

A kis méretű, csúszókormányzású homlokrakodók kotrásra és rakodásra egyaránt alkalmas munkagépek. Talajon lévő ömlesztett anyagokat lapátjukkal felkotorják és járműre vagy más helyre rakodják. A tereprendezés során a talaj egyenetlenségeit kotrólapátjukkal kiegyenlítik. Érdemes a rakodókról többet is olvasni!

Nagy segítség a rászorulóknak

Mit lehet tenni, ha valaki már nem képes lépcsőn menni? Van rá egy eszköz, amit több évtizede használnak és liftnek nevezik. A lépcsőlift vagy széklift speciális megoldás az emeléstechnikában.

Frankfurt – egy város két arca, avagy a nulláról újjáépített város

A II. világháborúban egyetlen épülete maradt csak épen. Azóta 150 méteres felhőharcolók jellemzik. Meg az újjáépített óváros. Érdemes elolvasni, hogyan sikerült ezt elérni toronydarukkal. Frankfurt, a darukkal újjáépített város!

“Nyitott szívműtét” – darukkal

Az amszterdami Centraalon naponta 250.000 utas fordul meg, melynek többsége biciklivel folytatja útját.
 
A kerékpárok tárolására építeni akartak egy 12.000 férőhelyes kerékpárparkolót. De hogyan oldják meg, ha szűkös a hely, rengetegen közlekednek arra és még a vízzel is meggyűlik a bajuk?

Kabinos felvonóval a város felett

A világ egyik leghosszabb kabinos felvonója nem egy sípályán, hanem egy városban, MExikóvárosban található. Érdemes erről az emeléstechnikai érdekességről olvasni!

A Ruhr-vidék hajóliftjei és a világ legnagyobb csatorna-csomópontja

Datteln egy közepes méretű, közel 35 ezer lakosú település Németországban, azon belül Észak-Rajna-Vesztfália tartományban. És egyben a világ legnagyobb csatorna-csomópontja sok.sok daruval. Érdemes olvasni róla!

A lánctalpak varázslatos világa

A kerék helyett bizonyos esetekben lánctalpat használ az emeléstechnika. Hogy miért, meg hogy mi az a futógörgő, kiderül a blog.hu oldalon megjelent cikkünkből. Olvassa el!

Darukisokos – Melyik daru mire jó?

A darukat, dokumentált módon, az ókori görögök találták fel. Mióta motoros meghajtással is léteznek, megkerülhetetlenné váltak. Készítettünk egy összefoglalót a fajtáiról és felhasználási területeiről. Olvassa el!

A híd, amely lifteket rejt

Az 1861 méteres hosszával Budapest leghosszabb, Magyarország egyetlen ferdekábeles hídja. Egy történet Gábor Zoltán zseniális fotóival. Érdemes elolvasni!

Torda látványosságai lifttel

Erdély számos csodája közül az egyik a Tordai-hasadék, melynek tárnáiban számos meglepő dologgal találkozhatunk, mint például óriáskerékkel, minigolf pályával és lifttel is. Érdemes tenni egy túrát a környéken, de előbb elolvasni a róla készül liftes cikkünket!

A manchesteri fal-, és darumászó

Bár Eco-Cranes darut még nem mászott meg a manchesteri falmászó, igen magas épületek tetejére már feljutott mindenféle biztosítás nélkül. Követni nem érdemes tettét, de olvasni igen. A darumászó rövid története.

Gemenc és a Sió-csatorna

A Keselyűs hajózsilip Gemenc határán fekszik. Ritkán látható madarakkal, szarvasokkal és bakdaruval is találkozhatunk itt. Érdemes olvasni róla!

Miért nem borul fel a daru?

A Liebherr nagyszerű technológiai bravúrja, hogy a daruk olyan helyen is kitámaszthatóak, ahol erre nem lenne hely. Olvassa el, hogyan!

Elevador de Santa Justa – a lift és a szűz

Az emeléstechnika még Lisszabon közterein is megjelenik, például egy 1902-ben átadott köztéri lift képében, amit egy szűzről neveztek el. Olvassa el, érdekes lift történet!

A legkomolyabb gépek a Hungaroringen

A Formula-1-es versenyre érkező csapatok föhadiszállásának össze-, és szétszerelése komoly emeléstechnikai feladat. Olvassa el, milyen darus géppel csinálják!

A dán óriásdaru

40 éves lett a világ legmagasabb daruja, a dán technikai csoda, mely dolgozott a csernobili atomerőmű építésénél is. Itt olvashat a daruról!

A zsinórpadlás rejtett gépei

A színház technika rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben. Számos emeléstechnikai gép vesz részt a hatalmas díszletek, a színészek mozgatásában. Olvassa el, hogyan működnek ezek a gépek a zsinórpadláson!

Egy igazán extra lakóautó saját lifttel

Szinte már mindeféle luxussal találkoztunk a teheremelők, liftek, felvonók területén. Legalábbis ezt gondoltuk eddig, majd találkoztunk az alábbi luxusautóval. Olvassa el, hogy kerül lift egy lakóautóba!

Karcsi utazási tippjei: Zhangjiajie Nemzeti Park (Kína)

Az Avatar filmek helyszíne, ahol megtalálható a Száz sárkány liftje. Varázslatos hely, érdemes róla olvasni!

Felvonók speciális üzemmódjai

Sok liftet, teheremelőt gyártunk. Így tudjuk hogy egyes lifteknek vannak speciális, néha titkos funkciója. Ezekből a lift titkokból gyűjtöttünk össze néhányat.

A megsiratott svéd óriásdaru

A Svédországot és Dániát összekötő Öresund híd megépítésében részt vett egy hatalmas daru, a Kockums daru. Olvassa el hogyan épült meg a híd a daru segítségével és mi lett a daru sorsa!

Csernobil: két bravúr már sikerült

Csernobilban heroikus munka folyt a felrobbant erőműnél, amiben daruskocsikat bevetettek. Két szarkofág épült és hamarosan elkezdik a bontási munkákat. Olvassa el, hogyan!

“Én vezetek”

Daruskocsi tündöklése a filmtörténetben, avagy a Terminátor DEMAG AC 395 harca. Részletek itt!

„Apa, építsünk valamit!”

Szinte minden fiúgyereknek megvan az a korszaka, amikor építeni akar. Építeni bármit, de ha az a bármi mozog is, akkor az még jobb. Mi lenne, ha tudna építeni egy villás emelőt? Olvassa el!

A filmforgatások állandó szereplője: a jimmy jib

Egy különleges kameraállvány,mely a daruk elvén működik és amiforradalmasította a filmforgatást. Érdemes elolvasni a jimmy jib működését!https://darukesemelok.blog.hu/2022/01/31/a_filmforgatasok_allando_szereploje_a_jimmy_jib

Emelőkosaras daruk gyümölcsszedésre is

Köznapi nevén, a daruskocsi, számtalan magasban végezhető munkánál nyújt segítséget, kezdve a tűzoltástól egészen a gyümölcsszedésig. Összegyűjtöttünk néhány tipikus felhasználási területet, olvassa el!

Új sílift Kreischbergen

A Kreischbergen síkomplexum üzemeltetőjének 9 hónap alatt sikerült kicserélni a 6 személyes kabinos felvonókat. Olvassa el, hogyan cserélik a sílifteket!

5 tipp a létrák biztonságos használatához

A létra egyszerű eszköznek tűnik, mégis van 5 dolog, amit minimálisan figyelembe kell venni, ha létrán akarunk dolgozni. Olvassa el az 5 létrás tippünket!

Repülők, melyekben liftek vannak

Repülőfedélzetén személyszállító lift? Igen, léteznek ilyen gépek. A kérdés csak az, hogy egy ez valóban elkerülhetetlen megoldás, vagy luxus? Olvassa el, és megtudja!

A vákuumliftek már léteznek

A vákuumlift már elérhető technológiára épül. A sűrített levegővel, pneumatikus elven működő teheremelőről itt olvashat bővebben.

Az űrlift koncepciója

Az Ec-Cranes sok teheremelőt épít, de egyelőre nem kíván beszállni az űrlift építő versenybe. Azonban kíváncsian várjuk, kinek sikerül először elkészíteni egy működőképes szerkezetet. Olvassa el, hol jár most a tervezése!

Liftek a vízben – a skót és a kínai megoldás

Hogyan és miért alakultak ki a hajóliftek, mint a zsilipelés és a ferde síkú csatornák alternatívái? Lássuk a legszebb (skót) és legnagyonn (kínai) megoldást!

Liftek a vízben

Hogyan kerülnek a vízbe a liftek? Miért telepítik oda őket és hogyan lehet megvalósítani? A részletekre kattintás után fény derül!

A lift, amelynek saját buszmegállója van

Budapesten van egy lift, melynek saját buszmegállója van. Kitalálja, hol van?

Karcsi utazási tippjei: British Airways i360 (Brighton, Anglia)

Brighton városi tanácsa úgy döntött, hogy ők is szeretnének a London Eye-hoz hasonló túrista látványosságot. Meg is született a British Airways i360 egy tökéletes panorámalifttel. Olvassa el, mit érdemes tudni róla!

Karcsi utazási tippjei: Gdańsk

Középkori daru a Motława partján. Nézze meg velünk!

A mobildaruk legnagyobbjai

Amikor nagy darukra gondolunk, általában az óriási toronydaruk jutnak először eszünkbe, pedig ott vannak a mobildaruk, melyek közül a legnagyobb már 140 méterre is emel. Olvasson a legnagyobb monstrumokról!

Toronydaruk a Lánchíd lábainál

Hans Liebherr, a modern toronydaru megalkotója, aki szabadalmaztatta a mozgatható forgó toronydarut. Olvasson toronydaru történelmet!

Karcsi utazási tippjei: intermodális átrakóközpont (Fényeslitke)

Fényeslitkén egy intermodális, azaz több közlekedési eszköz egyszerre történő fogadására is képes logisztikai központ épül. Nézze meg, hol tart az építkezés!

A világ legnagyobb daruflottái

Az International Cranes még 2019-ben csinált egy igazán érdekes gyűjtést arról, hogy mely cégek birtokolják a legnagyobb daruflottákat a világon. Nézze meg őket!

Daruk a Duna partján

Egy séta a budapesti Duna-parton és számtalan darucsodával találkozhatunk. Néhány megtalálásában segít cikkünk, ha ide kattint!

Egy emlékezetes világkiállítás

Queens. New York. A Flushing Meadows Corona Park, két emlékezetes világkiállítás. Történelmi napok voltak a liftek és az emeléstechnika világában is. Olvasson utána!

A liftek és emelők szerepe a világkiállítások sikerében

A világkiállítások elképzelhetetlenek liftek nélkül és a liftek is a világkiállítások nélkül. Már 1851-ben feltűntek a liftek a rendezvényen. Nézze meg, hogyan, miképpen fejlődtek együtt a világkiállítások és a liftek!

Kézzel készített középkori ketrecdaru rekonstrukciója Csehországban

Tucnik várának rekonstrukciós munkáihoz korabeli ketrecdarut készítettek és alkalmaztak. Olvassa el, hogyan készítették!

Úszó emelőóriások

Hatalmas óceánjáró hajók darukkal. A legnagyobbat ráadásul Odin nyolc lábó lováról nevezték el. Ezt látni kell!

Tűzoltódaruk

Szinte minden kisfiúk szeretne tűzoltó lenni. De ha megkérdezzük őket, akkor szinte biztos, hogy nem a darus autók mondják indokként. Pedig mennyire érdekesek, nézze csak meg őket!

Újabb emelési rekord a Jumbo óriásától

A holland Jumbo Maritime hatalmas teherszállító hajói szinte hetente döntik meg a fedélzetre emelt rakomány tömegének rekordját. Nézze meg a hajókat!

Darutánc

A daruk is tudnak táncolni. Érdemes megnézni!

A Clark Ádám úszódaru

A Clark Ádám úszódaru Magyarország legnagyobb vízi daruja. Lássuk a történetét!

Karcsi utazási tippjei: Hamburg

Hamburg. Mi jut róla az eszünkbe? Foci, vöröslámpás negyed, Hanza város és a kikötő. A dokk, ami tele van daruval. Igazi turistaparadicsom! Rövid ajánlónk itt olvasható!

Karcsi utazási tippjei: a záhonyi átrakókörzet (Záhony, Eperjeske)

A záhonyi átrakókörzetet, ami Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma és tele van izgalmasabbnál izgalmasabb darukkal és egyéb ipari gépekkel. Olvasson róla!

Karcsi utazási tippjei: az Autótornyok (Wolfsburg, Autostadt)

Az Autótornyok a Wolfsburgban található Volkswagen gyár köré épült szórakoztató központ, az Autostadt nevezetességei. Itt található a “világ leggyorsabb automatikus parkolási rendszere”. Egy kis virtuális túrára hívjuk! Kattintson ide!

A kedvenc állatom: a futómacska

Annak is van kedvenc állata, aki darukat, emelőket tervez és gyárt. Mi más lehetne az, mint a futómacska. Lássuk csak, hogyan néz ki, mit eszik, hol van az élőhelye. Kattintson ide és olvassa el!

Daruk és emelők a mesékben

A legmeglepőbb helyeken is találkozhat az ember darukkal és emelőkkel. Például a mesékben. Össze is gyűjtöttük a legnépszerűbb daru mesehősöket.

A leggyorsabb liftek

A liftek igazi története Elisha Otis 1854-ben bemutatott biztonságos liftjével kezdődik, mely képes volt lefékezni kötélszakadás esetén. Mára eljutottunk odaáig, hogy a van olyan lift, mely 21 m/s-mal képes “rohanni a magasba”: A lehető leggyorsabban a legfelső emeletre – a világ leggyorsabb liftjeinek toplistája

Hogyan alakultak ki a daruk? Darutörténelem

Az első bejegyzésünk a daruk evolúcióját mutatja be az ie VI. századtól napjainkig: A daruk kialakulása és fejlődés